Afvalwegwijzer

Twijfelt u wat nu wel en niet in de gft container mag, raadpleeg dan hier de afvalwegwijzer of via de RMN app. Aan de hand van uw zoekopdracht laat deze afvalwegwijzer u gelijk zien in welke container uw product hoort.

Videotips van Dr. Groen

Wilt u uw groente-, fruit- en tuinafval (GFT) gescheiden houden, maar bent u bang voor stank of beestjes? Twijfelt u eraan of GFT scheiden wel nut heeft of vraagt u zich af wat er wel en niet in de GFT-container mag? Bekijk dan de tips van dr. Groen:

Overige tips

Wist u dat 1/3 van het restafval nog steeds bestaat uit keukenafval, zoals schillen en etensresten? Dat is zonde, want als we dit goed scheiden, dan kunnen we er weer nieuwe grondstoffen van maken. Zoals compost en groen gas. Een volle gft-container kan maar liefst 15 tot 20 kilo compost opleveren.

 • Tips tegen stankoverlast

  • Verpak etensresten
   Verpak vlees-, vis- en andere etensresten in een composteerbaar zakje (herkenbaar aan het kiemplantlogo) voordat u het in de GFT-container gooit. (Gekookte) Etensresten kunt u ook in een dunne krant verpakken wanneer u geen composteerbare zakjes heeft.
  • Zet de container in de schaduw
   Plaats de container, indien mogelijk, in de schaduw en liever niet in de zon. Hiermee voorkomt u een te snelle afbraak van het GFT-afval, wat stank veroorzaakt.
  • Gebruik lavendel om vliegen te verjagen
   Je kunt vliegen op afstand houden door laurier, lavendel, munt en/of citroengras in de buurt te planten.
  • Schone container
   Houd uw container(s) schoon; water met eventueel een klein beetje groene zeep is genoeg. Daarna goed laten drogen. Gespecialiseerde bedrijven bieden ook abonnementen aan om dit voor u te doen.
  • Leg een oude krant of stro op de bodem
   Laat natte voedselresten goed uitlekken voordat u ze weggooit. Zorg ervoor dat de inhoud van uw container niet te nat is. Een krant op de bodem van de container neemt overtollig vocht op en geeft­ na het legen minder kans op achterblijvende resten. U kunt ook een lege eierdoos of stro op de bodem leggen.
  • Stamp de inhoud niet aan
   Zorg ervoor dat de inhoud van de container los zit, zodat we de containers goed kunnen legen. Is de inhoud (te veel) aangestampt, dan valt uw groenafval er niet uit tijdens het legen. Wij komen hier helaas niet voor terug.
  • Lekker op vakantie?
   Laat bij langdurige afwezigheid, bijvoorbeeld vakantie, de g­ -container leeg achter. Dit voorkomt nare verrassingen wanneer u weer thuis komt.
  • Toch overlast?
   Heeft­ u toch last van stank? Zet de deksel van de GFT-container dan op een kier, door er bijvoorbeeld een houten latje tussen te leggen. Hierdoor komt er lucht in de container, waardoor het rottingsproces minder snel op gang komt.
 • Voeg een takje klimop toe aan het GFT. Dit is giftig voor maden.
 • Ook de geur van lavendel stoot beestjes af. Hang bijvoorbeeld een takje lavendel aan het deksel van de container
 • Strooi wat zout in de container. Hierdoor drogen maden uit.
 • Gooi uw etensresten zo snel mogelijk weg en laat het niet op het aanrecht liggen. Hier komen vliegen op af, die daarin hun eitjes leggen.
 • Zet een klein bakje op uw aanrecht, waarin u tijdens het koken gelijk uw etensresten weg kunt gooien

Overweeg de juiste korrels
Er zijn veel verschillende soorten korrels. Waar sommige korrels beter vocht absorberen zoals silica, zijn deze vaak een grotere belasting voor het milieu. Als u kiest voor een kattenbakvulling van hernieuwbare grondstoffen, kies er dan één die wel klontert. Hierdoor worden geurtjes beter opgenomen en is het gemakkelijker de uitwerpselen te verwijderen.

Bijhouden en schoonmaken
Het is belangrijk om de kattenbak elke dag te checken en uitwerpselen met een schepje weg te halen. Zo voorkomt u dat de kattenbak gaat stinken. Daarnaast is het verstandig om de kattenbak ook elke week helemaal te verschonen. Dit geeft u gelijk de kans om de bak grondig schoon te maken.

Baking soda
Ook wel natriumbicarbonaat of zuiveringszout genoemd. Leg een klein laagje baking soda onder het kattengrind, zodat de geur nog beter geabsorbeerd wordt.

Vervang het filter regelmatig
In de meeste kattenbakken zit een geurfilter die de vieze geurtjes tegenhoudt. Dit werkt erg goed, mits u het filter regelmatig vervangt.

Afgesloten zak in de container
Kattenbakkorrels moet in de container voor restafval. Zorg dat u het kattenbakgrind in een afgesloten zak in de container doet. Zo is stankoverlast zo goed als niet aan de orde.

Stankoverlast van de kliko
Geeft u er de voorkeur aan om de kattenbakkorrels zonder zak in de kliko te doen? Doe er dan wat koffiedik bij om de geur op te nemen en leg een oude krant op de bodem om het vocht op te nemen. Zet de kliko ook zoveel als mogelijk in de schaduw.