Tips en advies over afvalscheiden

Een groot deel van het huishoudelijk afval bestaat uit herbruikbare materialen. Van oud papier is weer nieuw papier te maken. En gebruikt glas smelten we weer om voor nieuw glas. Omdat we deze materialen opnieuw kunnen gebruiken, noemen we het ‘grondstoffen’ in plaats van ‘afval’.

Er zijn drie soorten grondstoffen die we nog veel tegenkomen in de containers voor restafval. Het gaat dan om groente-, fruit- en tuinafval, etensresten, papier, drankenkartons en verpakkingen van plastic en metaal. Zonde! Als we dit gescheiden aanbieden, levert het geweldige grondstoffen op. Omdat afval scheiden soms best lastig is, hebben we een aantal tips en adviezen voor u verzameld.

Afvalscheidingswijzers

Twijfelt u wat nu wel en niet in een bepaalde container mag? Op onderstaande afvalscheidingswijzers ziet u wat in welke container hoort. Heeft u een smartphone of tablet? Download dan de gratis RMN Afvalbeheer app met handige afvalwegwijzer. In één oogopslag ziet u meteen welk product u waar moet weggooien. Zo wordt het scheiden van grondstoffen nog gemakkelijker.

Afvalscheidingswijzer GFT
Afvalscheidingswijzer PMD
Afvalscheidingswijzer papier

Tips van onze recyclingcoaches

Wilt u uw groente-, fruit- en tuinafval, oftewel GFT gescheiden houden, maar bent u bang voor stank of beestjes? Twijfelt u eraan of GFT scheiden wel nut heeft of vraagt u zich af wat er wel en niet in de GFT-container mag? Bekijk onze tips.

Advies nodig van onze recyclingcoaches?

In restafval zit altijd nog veel groente-, fruit- en tuinafval, oftewel GFT, maar ook veel plastic en metalen verpakkingen en drankenkartons, zoals melk- en vruchtensap pakken. Onze recyclingcoaches voorzien u van allerlei informatie rondom afval scheiden en denken graag met u mee over hoe u dit het makkelijkste doet. De recyclingcoaches zijn in alle RMN gemeenten werkzaam. Zij staan u niet alleen telefonisch te woord, maar komen ook graag bij u langs voor een persoonlijk gesprek. Een afspraak maken met één van onze recyclingcoaches? Stuur een e-mail naar recyclingcoach@rmn.nl.

Recyclingcoaches dagelijks op pad

Onze recyclingcoaches lopen elke dag in een andere wijk voor de vuilniswagen uit om een zichtcontrole te doen in GFT en PMD-containers. Bij deze zichtcontroles hangen de recyclingcoaches soms kaarten aan de container. Een bewoner krijgt een kaart wanneer er verkeerd afval in een container is gevonden. Dit kan een informatiekaart zijn omdat ze een kleine hoeveelheid verkeerd afval in die container aantreffen. De container leegt RMN als gebruikelijk.

Een rode kaart delen de recyclingcoaches als er veel verkeerd afval in een container zit, waardoor de hele inhoud van een wagen afgekeurd kan worden bij het lossen. et blijven staan. Deze container is dusdanig vervuild met verkeerd afval, dat RMN deze niet leegt.