De recyclingcoaches van RMN zijn altijd in de buurt

In restafval zit altijd nog veel groente-, fruit- en tuinafval (GFT), maar ook veel plastic verpakkingen, metaal (blik) en drinkpakken (PMD), zoals melk- en vruchtensap pakken. Onze recyclingcoaches denken graag met u mee over hoe u deze grondstoffen het best kunt scheiden. Is het handig om dit al direct in uw keuken te doen? Hoe voorkomt u vervelende geurtjes en insecten? Onze recyclingcoaches weten raad!

Onze recyclingcoaches lopen vaak voor de vuilniswagen uit om een zichtcontrole te doen in GFT- en PMD-containers. Bij deze zichtcontroles hangen de recyclingcoaches soms kaarten aan de container. Een bewoner krijgt een kaart wanneer er verkeerd afval in een container is gevonden. De container wordt wel geleegd èn de bewoner leert via de kaart welk afval in die betreffende container thuishoort. Een rode kaart signaleert de beladers dat deze container moet blijven staan. De container is dan helaas dusdanig vervuild met verkeerd afval, waardoor de hele inhoud van een wagen afgekeurd kan worden bij het lossen.

Wat doen de RMN recyclingcoaches nog meer?
Onze recyclingcoaches voorzien inwoners van allerlei informatie rondom afval scheiden, ze bieden ondersteuning bij verschillende projecten in samenwerking met gemeenten en ze voeren zichtcontroles uit op de inhoud van containers. Als ze tijdens een zichtcontrole constateren dat er verkeerd afval in een container zit (bijvoorbeeld piepschuim in container voor PMD), dan geven zij u graag informatie en uitleg over welk afval waar hoort.

Ook kan het zijn dat uw melding of verzoek bij één van onze recyclingcoaches terecht komt.

Contact met een recyclingcoach
De recyclingcoaches zijn in alle RMN gemeenten werkzaam. Zij staan u niet alleen telefonisch te woord, maar komen ook graag bij u langs voor een persoonlijk gesprek. Een afspraak maken met één van onze recyclingcoaches? Bel 0900-6039222 of stuur een e-mail naar recyclingcoach@rmn.nl.

Tips van onze recyclingcoaches

Wilt u uw groente-, fruit- en tuinafval (GFT) gescheiden houden, maar bent u bang voor stank of beestjes? Twijfelt u eraan of GFT scheiden wel nut heeft of vraagt u zich af wat er wel en niet in de GFT-container mag? Bekijk onze tips.

Afval, of eigenlijk beter; grondstoffen scheiden

Een groot deel van het huishoudelijk afval bestaat uit herbruikbare materialen. Van oud papier kunnen we weer nieuw papier maken. En gebruikt glas wordt weer nieuw glas. Omdat we het opnieuw kunnen gebruiken, noemen we het liever ‘grondstoffen’ in plaats van ‘afval’.

Er zijn drie soorten grondstoffen die we nog veel tegenkomen in de containers voor restafval. Het gaat dan om groente-, fruit- en tuinafval, etensresten, papier, drankenkartons en verpakkingen van plastic en metaal. Zonde! Als we dit gescheiden aanbieden, levert het geweldige grondstoffen op.

Afvalwegwijzers

Op onderstaande scheidingswijzers ziet u snel wat in welke container hoort. Heeft u een smartphone of tablet? Download dan de gratis RMN app met handige afvalwegwijzer. In één oogopslag ziet u welk product u waar moet weggooien. Zo wordt het scheiden van grondstoffen nog gemakkelijker.

Afvalscheidingswijzer GFT
Afvalscheidingswijzer PMD
Afvalscheidingswijzer papier

Afval, of eigenlijk; grondstoffen wegbrengen

Niet alles mag of past in een container (kliko) of ondergrondse container. Daarom kunt u als particulier (bedrijven hebben geen toegang) uw grofvuil ook naar het recyclingstation brengen. Op het recyclingstation kunt u ruim 25 verschillende soorten afval/grondstoffen gescheiden inleveren.

Wegbrengen naar een verzamelcontainer bij u in de buurt
Glas gooit u bijvoorbeeld in de glasbak, kapotte of versleten kleding in de textielcontainer en zelfs luiers kunt u in verschillende RMN gemeenten apart inleveren. Deze verzamelcontainers vindt u vaak bij winkelcentra, maar ook in uw eigen wijk.

>>> Bekijk hier de dichtstbijzijnde verzamelcontainers bij u in de buurt <<<