Grofvuil
Niet al het huisafval past of mag in een kliko of ondergrondse container. Dat noemen we dan grofvuil. Denk hierbij bijvoorbeeld aan spullen zoals stoelen en tuinmeubels. Grofvuil brengt u het beste naar het recyclingstation in uw gemeente. Op het recyclingstation zijn meer dan 25 soorten afval apart te scheiden, waardoor het goed te recyclen is. Dat is niet alleen kosteloos, maar ook beter voor het milieu!
Zijn uw spullen te groot om in de auto te vervoeren? Dan is het mogelijk om kosteloos een aanhanger te lenen op het recyclingstation. Meer informatie over het lenen van een aanhanger vindt u op de informatiepagina over onze recyclingstations.
Ik wil een afspraak maken voor het ophalen van mijn grofvuil
Bent u niet in staat om uw grofvuil naar het recyclingstation te brengen? Maak dan een afspraak om uw grofvuil op te laten halen. Dit kan u eenvoudig via ons Burgerportaal. Na het kiezen van een datum geeft u door welk grofvuil wij moeten ophalen. Wij halen alleen het grofvuil op waarvoor u een afspraak heeft gemaakt.
Voor het ophalen van grofvuil betaalt u wel een bepaald bedrag. De hoogte van dit bedrag is afhankelijk van de gemeente waarin u woont. Dit ziet u direct als u een afspraak maakt om uw grofvuil op te laten halen. Als u in de gemeente Baarn, Bunnik of IJsselstein woont is het ophalen van grofvuil kosteloos.
Halen jullie alle soorten afval met het grofvuil op?
Nee, wij halen niet alle soorten afval met het grofvuil op. Daarmee voorkomen we dat schadelijke of moeilijk te verwerken materialen de afvalstromen vervuilen. Voorbeelden van soorten afval die we niet ophalen met het grofvuil:
- Asbesthoudend materiaal;
- Autobanden;
- Bouw- en sloopafval, zoals puin en dakbedekking;
- Fietsen;
- Geïmpregneerd hout zoals schuttingdelen;
- Glas en spiegels;
- Klein Chemisch Afval, zoals verfblikken, oplosmiddelen en accu’s;
- Producten van steen, zoals aanrechtbladen of plantenbakken.
Een aantal van deze soorten afval kunt u wel wegbrengen naar het recyclingstation in uw gemeente.
Hoe moet ik mijn grofvuil aanbieden?
U zet uw grofvuil op de afgesproken dag neer op een voor de vuilniswagen toegankelijke plek in de buurt van uw woning. Doe dit vóór 07:30 uur, dan zorgen onze medewerkers dat uw grofvuil uiterlijk om 16:00 is opgehaald. Plaats uw grofvuil zo dat het geen gevaar vormt voor het verkeer of voetgangers.
Zorg er daarnaast voor dat dat losse materialen veilig zijn verpakt en het grofvuil niet zwaarder is dan 25 kilo.
Mijn grofvuil is niet opgehaald, wat nu?
Wij begrijpen dat het heel vervelend is als uw grofvuil niet is opgehaald. Er kunnen meerdere redenen zijn waarom uw grofvuil niet is opgehaald. Als uw grofvuil niet op de afgesproken dag is opgehaald, neem dan contact met ons op. Wij onderzoeken dan of en wanneer wij uw grofvuil alsnog komen ophalen.
Kan ik mijn afspraak voor het ophalen van grofvuil verzetten of annuleren?
Uw afspraak voor het ophalen van het grofvuil is tot één dag van tevoren te verzetten of te annuleren. Doe dit uiterlijk voor 14:00 uur. Houd er rekening mee dat wij geen geld terugstorten als u uw afspraak annuleert.
Wat gebeurt er met mijn grofvuil nadat het is opgehaald?
Nadat uw grofvuil is opgehaald, brengen wij het naar de afvalverwerker. Deze sorteert het materiaal zodat het gerecycled kan worden. Hierdoor kunnen we 38% van het opgehaalde grofvuil recyclen tot nieuwe grondstoffen. Wat er daarna nog overblijft wordt samen met het restafval verbrand. De warmte die hierbij vrijkomt wordt bijvoorbeeld gebruikt in warmtenetten om woningen mee te verwarmen.
Waarom moet ik betalen voor het laten ophalen van grofvuil?
Uw gemeente bepaalt of u moet betalen voor het ophalen van grofvuil. RMN heeft hier geen invloed op. Als u hier vragen over heeft kunt u deze stellen aan uw gemeente.