RMN start vandaag, maandag 28 september, in opdracht van gemeente Zeist, met het plaatsen van speciale PMD containers (kliko’s) in Austerlitz. In gemeente Zeist scheiden inwoners op dit moment met elkaar al veel afval. Toch belanden er nog veel grondstoffen in het restafval.  Dat is zonde, aangezien we die grondstoffen nogmaals kunnen gebruiken om nieuwe producten van te maken. Grondstoffen die RMN gescheiden aan huis ophaalt, zijn verpakkingen van plastic, metaal en drankenkartons (samen PMD genoemd), Groente, Fruit- en Tuinafval (GFT) en papier.

Container voor PMD
De heer Marlet was maandag 28 september de eerste inwoner van Austerlitz die een container voor PMD ontving. Wethouder Wouter Catsburg overhandigde hem de grijze container met de oranje deksel. Alle bewoners van de ongeveer 800 laagbouwwoningen in Austerlitz ontvangen deze week eenzelfde container. De komende periode worden ook duizenden andere huishoudens in Zeist voorzien van een PMD-container. Alle inwoners van laagbouwwoningen hebben hier in februari van dit jaar een brief van de gemeente over ontvangen. De grijze container met oranje deksel voor PMD die RMN plaatst, is voorzien van een registratiesticker met adresgegevens van de woning.

Even wennen
Wethouder Catsburg: “Mooi, dat we zo in Zeist de volgende stap maken naar meer hergebruik van verpakkingen. Met de PMD container maken we het de inwoner graag makkelijker. Geen gedoe meer met de PMD-zakken. Nog béter is het om zo weinig mogelijk verpakkingsmateriaal in huis te halen, maar goed je afval scheiden is zeker een belangrijke stap.” Wie PMD, papier en GFT gescheiden weggooit, houdt veel minder restafval over. Denk naast PMD, papier en GFT, ook aan glas en textiel. Al deze grondstoffen kunnen we goed recyclen. Net als bij veel nieuwe dingen is dit misschien even wennen, maar als inwoners hierdoor bewuster met hun afval omgaan, zijn we op de goede weg.

Op de foto: wethouder Catsburg (links) en de heer Marlet (rechts).