RMN zet in 2021 de volgende stap op weg naar verduurzaming van haar wagenpark. Naast het overstappen op duurzamere smeermiddelen worden de tanks van de vrachtwagens voortaan gevuld met fossielvrije brandstof. Hiermee verduurzaamt het afvaltransport substantieel. Dit betekent dus niet alleen een financiële besparing voor de met RMN samenwerkende gemeenten, maar ook dat de vrachtwagens van RMN fors minder vervuilend zijn tijdens hun ritten door de straten.

Fossielvrije brandstof HVO100
HVO1OO is de meest duurzame dieselvervanger op dit moment. Deze dieselvervanger wordt gemaakt van afgewerkte plantaardige oliën en restafval zoals dierlijke vetten. Naast een aanzienlijke CO2 reductie (92%), zorgt deze brandstof ook voor lagere emissies van stikstof, fijnstof en roet. RMN heeft voor de levering van deze duurzame brandstof een overeenkomst gesloten met Orange Gas B.V. Harry Akker, materieelbeheerder bij RMN: ‘Dit is wéér een mooie stap in het verduurzamen van ons materieel. Het is de schoonste brandstof die we op dit moment in onze dieselmotoren kunnen gebruiken. Daarom is HVO-brandstof de nieuwe standaard voor ons wagenpark.’

Dex nano smeermiddelen
Daarnaast wordt voor de hydraulische systemen, motoren, versnellingsbakken en differentiëlen van onze vrachtwagens voortaan gebruik gemaakt van nano smeermiddelen. Deze smeermiddelen zijn een jaar lang uitgebreid getest en deze toonden ook een minderuitstoot van schadelijke stoffen aan en een lager brandstofverbruik. Voor deze smeermiddelen werkt RMN vanaf februari 2021 samen met Dex Oil b.v. Dit bedrijf is gevestigd in de met RMN samenwerkende gemeente Nieuwegein.

Duurzamer transport
Het verduurzamen van het afvaltransport is een langgekoesterde wens van RMN. Rob Schram, directeur RMN; “We proberen al vanaf de oprichting van RMN een voorbeeld te zijn van de circulaire economie. We zetten de reststoffen uit afval om in grondstoffen. Naast ons primaire proces willen we ook de processen daaromheen zo duurzaam mogelijk maken. We zijn dan ook verheugd dat we nu ook met al onze voertuigen kunnen bijdragen aan een circulaire economie”.

Technische details en besparingen
Rijden of draaien op HVO1OO biedt enorme voordelen op het gebied van duurzaamheid. Denk hierbij aan een zeer hoge C02-reductie van tot maar liefst 92% en een veel lagere uitstoot van schadelijke emissies zoals fijnstof, NOx, roet en zwavel. Bovendien is HVO1OO vrijwel geurloos en volledig biologisch afbreekbaar. HVO1OO is een zuivere en technisch hoogstaande dieselkwaliteit. Het bevat vrijwel geen vervuilende bestanddelen zoals olefines (alkenen) en aromaten, waardoor het in de motor schoner verbrandt en dus minder emissies genereert dan conventionele diesel. Ook heeft HVO1OO een zeer hoog cetaangetal van >70 wat gunstig is voor de verbrandingskwaliteit en emissie-uitstoot.

De nano smeermiddelen leveren hier bovenop nog een brandstofbesparing van 5,6% op, wat neerkomt op ruim €50.000 in geld en een besparing van 257.380 kg per jaar in CO2 uitstoot.