Afvalscheiding heeft zich ook in de gemeente Soest de afgelopen jaren enorm ontwikkeld. Het  begon met het apart ophalen van plastic in speciaal daarvoor bestemde zakken. Een paar jaar later mochten er naast plastic verpakkingen ook metalen verpakkingen en drankenkartons in de plastic zak en veranderde de naam naar PMD. Inmiddels hebben bijna alle huishoudens een eigen PMD kliko of (krijgen binnenkort) een ondergrondse container in de buurt. Er liggen dus straks nergens meer zakken aan de weg waardoor er ook minder overlast van ongedierte is. Het is dan ook niet meer nodig om de speciale PMD zakken te verstrekken.

Ondergrondse containers voor PMD
Sommige bewoners van hoogbouwcomplexen in gemeente Soest verzamelen het PMD op dit moment nog in speciaal daarvoor bestemde PMD zakken. Deze leggen ze op de betreffende inzameldag aan de weg en RMN haalt deze weg. Door de plaatsing van ondergrondse PMD containers is het neerleggen van zakken met PMD niet meer nodig. De bewoners van de hoogbouwcomplexen hebben nu de mogelijkheid om het PMD in de ondergrondse containers te gooien. Vanaf half augustus is het dan ook niet meer mogelijk om de gratis PMD zakken aan te vragen.

Wat is PMD?
Plastic verpakkingen, metalen verpakkingen (blik) en drankenkartons (PMD) zijn heel goed opnieuw te gebruiken. Denk hierbij aan plastic flacons, soepblikken, metalen dopjes, plastic flessen en sap verpakkingen. De verpakkingen hoeven niet schoon in de container, zolang ze maar zo goed mogelijk leeg gemaakt zijn. Van ingezameld PMD zijn bijvoorbeeld nieuwe blikjes, plastic flessen, maar ook tennisballen, speelgoed en kleding te maken.

Op deze pagina vindt u meer informatie en tips om uw afval gemakkelijk te scheiden.

Verpakkingen los in container
Door de plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons gewoon los in de ondergrondse container te gooien, past er meer in de container. Uiteraard is het ook mogelijk om het PMD eerst binnenshuis te verzamelen in een zak. Gebruik hiervoor bij voorkeur een doorzichtige zak. Als er teveel ander afval tussen het ingezamelde PMD zit, dan bestaat de kans dat de verwerker de vracht afkeurt. Dat is zonde, want de rest van de vracht bestaat wel uit PMD dat zeer geschikt is voor recycling.