Ook deze zomer is herder Huug Hagoort met zijn schaapskudde en honden te vinden in IJsselstein. Sinds maandag 15 juni graast de schaapskudde in het buitengebied East Point. Daarna verplaatst de kudde zich naar Marnemoende. RMN en gemeente IJsselstein zijn verheugd dat het ook dit jaar is gelukt om de schaapskudde in te zetten. De schaapskudde is een prachtig voorbeeld van duurzaamheid.

Biodiversiteit
De totale kudde telt circa 220 Schoonebeeker heideschapen en –lammeren. De schaapskudde graast intensief op de weide, soms met drukbegrazing om de slootwallen en bramen goed aan te pakken. Door korte intensieve begrazing krijgen veel bloemen en kruiden een kans om helemaal tot bloei te komen. De schaapskudde blijft een veertien dagen op één plek, gaat naar de volgende plek en komt 8 tot 10 weken later weer terug op dezelfde plek. Die periode is ook ongeveer de cyclus van het groeien, bloeien en zaadzetten van een plant. Daarnaast zijn dieren, zoals kleine zoogdieren, insecten, vlinders, amfibieën en (roof)vogels, gek op de plekken waar de kudde graast.

Kudde bewonderen
Om de schaapskudde veilig te kunnen laten grazen in de buurt van alle wegen is er vorig jaar een schapenhek met streekeigen toegangshek bij East Point geplaatst. Dan rennen de schapen en honden niet zomaar de weg op. Een deel van het gebied blijft hoogstwaarschijnlijk afgerasterd, omdat de gewassen daar nu langzamer groeien door het watertekort. De kudde is bij East Point goed te bewonderen, soms met schaapsherder. De schaapsherder is gemakkelijk benaderbaar en vertelt graag over zijn kudde in de polder.