Ook dit jaar is herder Huug Hagoort met zijn schaapskudde en honden te vinden in IJsselstein. Sinds begin mei graast de schaapskudde in het buitengebied East Point. RMN en gemeente IJsselstein zijn verheugd dat het ook dit jaar is gelukt om de schaapskudde in te zetten. De schaapskudde is namelijk een prachtig voorbeeld van duurzaamheid.

Biodiversiteit
Er lopen circa 20 Schoonebeeker heideschapen en –lammeren in het buitengebied. Door de korte intensieve begrazing van de schaapskudde krijgen veel bloemen en kruiden een kans om helemaal tot bloei te komen. De schaapskudde blijft ongeveer veertien dagen op één plek, gaat dan naar de volgende plek en komt 8 tot 10 weken later weer terug op dezelfde plek. Die periode is ook ongeveer de cyclus van het groeien en bloeien van planten. Daarnaast zijn dieren, zoals kleine zoogdieren, insecten, vlinders, amfibieën en (roof)vogels, gek op de plekken waar de kudde graast.

Kudde bewonderen
Om de schaapskudde veilig te laten grazen in de buurt van alle wegen is er een schapen- en toegangshek bij East Point geplaatst. Dan rennen de schapen en honden niet zomaar de weg op. Een deel van het gebied blijft hoogstwaarschijnlijk afgerasterd, omdat de gewassen daar langzamer groeien door watertekort. De kudde is bij East Point goed te bewonderen, soms zelfs met schaapsherder.