In de zomerperiode leegt RMN de bruine container weer wekelijks. Dit is de container voor groente-, fruit-, tuinafval en etensresten (GFT). In de periode van 20 juni tot en met 2 september 2022 mag u uw bruine container op de juiste inzameldag vóór 7.30 uur aan de weg plaatsen.

Waarom wekelijks inzamelen?
Er zijn veel redenen om GFT gescheiden in te zamelen. Maar liefst 80% van het GFT wordt verwerkt tot compost en groen gas. De verwerking tot compost en groen gas zorgt voor minder luchtvervuiling en het bespaart kostbare grondstoffen. Als u uw afval goed scheidt, houdt u maar een kleine hoeveelheid restafval over. Doordat RMN de gft-container vaker leegt, raakt deze niet overvol en voorkomen we stankoverlast.

Wanneer kan ik de GFT-container aan de weg zetten?
De extra inzamelrondes voor lopen in de periode van 20 juni tot en met 2 september. De rest van het jaar leegt RMN de GFT container elke twee weken. Om er zeker van te zijn dat u de meest actuele ophaaldata bij de hand heeft, raden we u aan gebruik te maken van het digitale inzamelschema of van de RMN app. Download de RMN app gratis in uw appstore (voor iOS en Android). Wanneer u het ontvangen van notificaties instelt, dan ontvangt u een melding wanneer de container aan de weg moet staan.

Wat mag er in de container voor GFT?
Naast het gewone groente- fruit- en tuinafval mag u ook eierschillen, koffiefilters met koffiedik en etensresten, waaronder gekookt voedsel, vis en vlees (ook graatjes en botjes) in de bruine container gooien. Twijfelt u wat er wel en niet in de container mag? Het antwoord vindt u in de RMN app met handige afvalwegwijzer. Aan de hand van uw zoekopdracht laat deze u gelijk zien in welke container uw product hoort.

Hoe voorkom ik (stank)overlast?
Ondanks dat RMN uw gft-container in de zomermaanden elke week leegt, kan het toch voorkomen dat deze gaat stinken vanwege het warme weer. Om stank en insecten in de container te voorkomen, is het verstandig de container in de schaduw te plaatsen, zodat de inhoud niet gaat broeien. Leg onderin de container wat stro neer om het aankoeken van etensresten te voorkomen. Een takje lavendel helpt een aantal insecten voorkomen. Deze en meer tips vindt u op deze pagina terug.

Recyclingcoach aanwezig in de wijk
Het is ook mogelijk een beroep te doen op onze recyclingcoach. Deze legt u graag uit hoe u uw GFT het beste scheidt. De recyclingcoach is regelmatig in uw gemeente aanwezig, maar het is ook mogelijk om een afspraak te maken. Wilt u een afspraak met onze recyclingcoach? Neem dan contact op met het Klantcontactcentrum van RMN.