Alle ingrediënten waren zaterdag 16 september aanwezig om van de open dag van RMN een succes te maken. Het was prachtig weer, de sfeer was uitstekend en de bezoekers genoten van het ‘kijkje in de keuken’. RMN pakte uit met demonstraties van verschillende voertuigen, een informatiemarkt en een rondleiding op het recyclingstation. Onder het genot van een kopje koffie, thee of limonade keken bezoekers hun ogen uit.

Een kijkje in de keuken
Een open dag is een mooie gelegenheid om inwoners eens wat uitgebreider kennis te laten maken met RMN. Dat werd erg op prijs gesteld. “Leuk om eens achter de schermen te kijken en enthousiaste mensen te ontmoeten”, aldus een inwoner van Baarn. Die enthousiaste medewerkers gaven voorlichting over recyclen, veiligheid en duurzaamheid. Bezoekers konden in de cabine van een vuilniswagen kijken of met de Gluton – een ‘grote elektrische stofzuiger’ – zelf zwerfafval opzuigen. Met name de kinderen vonden het erg leuk om in de cabine te klimmen en daar een kijkje te nemen. Uiteraard moet je dan ook even op de claxon drukken.

Wagenpark
Het was een imposant gezicht, al die verschillende voertuigen op een rij die gebruikt worden voor het ophalen van huisvuil en het beheer van de openbare ruimte. Het verschil tussen een zijlader, achterlader, bovenlader en kolkenzuiger werd duidelijk uitgelegd en gedemonstreerd door onze medewerkers. Daarbij was veel aandacht voor veiligheid. Bezoekers konden aangeven waar zij denken dat de dode hoek van een vuilniswagen zich bevindt. Niet iedereen was zich ervan bewust dat ondanks de camera’s in een voertuig, de chauffeur niet alle hoeken om zijn wagen ziet en dus de mensen die zich in die hoeken bevinden ook niet.

Goed voor het milieu
Duurzaamheid staat hoog in het vaandel bij RMN. Zo rijden onze voertuigen op HVO100 brandstof en gebruiken we olie die helpt onze uitstoot van CO2 te verlagen. Vrijwilligers van de Stichting Kringloopcentrum Spullenhulp uit Soest lieten zien hoe je spullen een tweede leven geeft. Van sokken maak je knuffelbeesten en van een oude spijkerbroek een mooie tas. Kinderen testten hun kennis over recyclen in een afvalrace waarin zij zo snel mogelijk verschillende grondstoffen in de juiste kliko’s gooiden.

Goed gevoel
Medewerkers kijken met een goed gevoel terug op de dag. Een mooie gelegenheid om hun passie voor het vak met het publiek te delen. Bestuursvoorzitter van RMN John van Engelen vat het als volgt samen; “Erg goed georganiseerd en het zag er fantastisch uit. Wat een prachtige dag!”