Vanaf 1 september 2023 is ook RMN bereid gebruikte illegale lachgascilinders in te nemen. Dit soort cilinders treft de afvalbranche sinds begin 2023 veelvuldig aan in het restafval. Dit zorgt voor ontploffingen in vuilniswagens en afvalverbrandingsinstallaties met grote schade en serieuze veiligheidsrisico’s als gevolg. Volgens de NVRD en Vereniging Afvalbedrijven, waar RMN ook een onderdeel van is, is de situatie onhoudbaar: “Vanuit het Rijk komt er geen oplossing, dus nu nemen we het heft in eigen hand.”

Opiumwet
Vanaf 1 januari 2023 valt lachgas onder de Opiumwet. Het gebruik en afdanken ervan is dus verboden. Daarmee verviel ook het systeem van statiegeld op de cilinders waar het gas in verpakt zit. “We zien sinds januari een enorme opkomst van wegwerpcilinders die we terugvinden in de openbare ruimte of in het restafval”, aldus de NVRD en de Vereniging Afvalbedrijven. Het gaat om ongeveer 250.000 wegwerpcilinders op jaarbasis. De afgedankte cilinders komen samen met het restafval in vuilniswagens en afvalverbrandingsinstallaties terecht, waar ze onder druk tot ontploffing komen.

Nog geen oplossing
Sinds februari voert de branche gesprekken met ministeries, OM en de politie, maar zonder voldoende resultaat. Eind augustus was de branche hulp beloofd. Die is er nog steeds niet. Daarom heeft de branche als noodoplossing besloten de cilinders op recyclingstations te accepteren. Met deze noodgreep hopen we dat er minder cilinders in het restafval terechtkomen.