Per 1 januari 2021 mogen inwoners van gemeente Nieuwegein het PMD (plastic verpakkingsafval, metaal (blik) en drankenkartons) weer in de grijze container voor restafval doen. De gemeenteraad van Nieuwegein heeft ervoor gekozen om PMD via nascheiding weer uit de restafvalcontainer te halen. Dit betekent dat inwoners van Nieuwegein plastic verpakkingsafval dus niet meer apart hoeft te verzamelen. RMN leegt de restafvalcontainer elke twee weken.

Meer hergebruik, minder restafval
Meer dan de helft van het restafval in Nieuwegein bestaat nog uit nuttige grondstoffen die we kunnen hergebruiken voor nieuwe producten. Denk aan oud papier waar we weer nieuw papier van maken, en aan apart ingezameld glas waar we weer nieuw glas van maken. Van apart ingezameld GFT maken we compost en van oude kleding maken we weer nieuw textiel. Als u al uw afval apart aanbiedt, houdt u meer ruimte over in de restafvalcontainer en zorgen we samen voor optimaal hergebruik.

Niet alles in één kliko
Alléén PMD kan via nascheiding uit de restafvalcontainer gehaald worden, andere afvalstromen dus niet. Om te zorgen dat het nagescheiden PMD van goede kwaliteit is, is het héél belangrijk dat inwoners van Nieuwegein thuis het groente-, fruit- en tuinafval (GFT), glas, papier en textiel apart blijven verzamelen. Twijfelt u wat nu in welke container hoort? Het antwoord vindt u in de gratis RMN app met handige afvalwegwijzer. In één oogopslag ziet u welk afval u waar moet weggooien.

Hoe werkt nascheiden?
De inhoud van de Nieuwegeinse restafvalcontainer gaat naar afvalverwerker AVR in Rotterdam. Ongeveer tien tot vijftien procent van het restafval dat over de sorteerband gaat bestaat uit plastic en drankenkartons en worden door machines onderschept (ongeveer een half gevulde kliko). Deze worden apart geperst tot grote balen die ze weer kunnen recyclen. In deze nascheidingsfabriek blijft er meer PMD over dan dat Nieuwegein zelf doet.

Interactief nieuws
Aangezien er het een en ander voor de inwoners van Nieuwegein verandert, kunnen zij de betreffende informatie digitaal terugzoeken. Dat kan door onderstaande QR code te scannen met een Camera-app. Houd uw apparaat zo vast dat de QR-code in de zoeker van de Camera-app verschijnt. Als uw apparaat de QR-code herkent, dan komt er een melding in beeld. Tik daar op om naar de informatiepagina te gaan.

Fotocredits: FototeamKenM