Nascheiden in gemeente Nieuwegein
Per 1 januari 2021 moeten inwoners van gemeente Nieuwegein het PMD (plastic verpakkingsafval, metaal (blik) en drankenkartons) weer in de grijze container voor restafval doen. De gemeenteraad van Nieuwegein heeft ervoor gekozen om PMD via nascheiding weer uit de restafvalcontainer te halen. RMN blijft de restafvalcontainer elke twee weken legen. Hieraan verandert dus niets.
Alléén PMD kan via nascheiding uit de restafvalcontainer gehaald worden, andere afvalstromen dus niet. Om te zorgen dat het nagescheiden PMD van goede kwaliteit is, is het héél belangrijk dat inwoners van Nieuwegein thuis groente-, fruit- en tuinafval (GFT), glas, papier en textiel apart blijven verzamelen.
Afval scheiden doen we voor het milieu. We doen het voor onszelf en voor onze (klein)kinderen. We doen er iets goed mee! Het draagt bij aan een gezond leefmilieu en het zorgt voor minder verspilling. Als u meedoet, maken we samen een groot verschil.
Veelgestelde vragen
Aan het nascheiden van PMD uit het restafval zijn geen extra kosten verbonden. Deze overstap heeft daarom geen effect op de afvalstoffenheffing voor inwoners van Nieuwegein.
De gemeenteraad van Nieuwegein heeft hiervoor gekozen. Er is voor nascheiden van het PMD gekozen omdat dit in gemeente Nieuwegein voor een beter resultaat zorgt. Gemiddeld wordt 27% van al het herbruikbaar PMD in zakken aangeboden. Een groot deel verdwijnt echter nog in de restafvalcontainer. Als we ál het PMD via de restafvalcontainer door AVR laten nascheiden, wordt een hoger scheiding– en recyclepercentage behaald.
Nee, dat kan niet. Per 1 januari haalt RMN geen PMD zakken meer bij u op. De gemeente Nieuwegein heeft vanaf deze datum geen mogelijkheden meer om PMD apart te laten verwerken. U kunt PMD daarom niet meer gescheiden inleveren. Oók niet op het recyclingstation.
U mag deze PMD zakken houden voor eigen gebruik. U kunt deze alleen niet meer los aanbieden.
Gemeente Nieuwegein heeft RMN de opdracht gegeven om de containers voor restafval elke twee weken te blijven legen. Belangrijk is dat u thuis het glas, papier en karton, textiel en Groente-, Fruit- en Tuinafval (GFT) blijft scheiden. Daardoor is uw restafvalcontainer minder snel vol en kan het PMD beter uit het restafval worden gehaald.
Bij afvalverwerker AVR gaat het restafval door een geavanceerde scheidingsinstallatie. Een magneet haalt eerst alle ijzerhoudende materialen eruit. De rest komt op een grote zeef terecht. Hier wordt het afval gescheiden op grootte. In de volgende installatie vallen producten, zoals drankenkartons, naar beneden. De rest gaat via loopbanden omhoog. Een infrarood scanner scant het restafval dat voorbijkomt. Lucht blaast folies en plastics uit het restafval. Het PMD-afval is nu gescheiden van het restafval. Dit proces kunt u bekijken in dit filmpje.