Voor inwoners van gemeente Bunnik is het al enige tijd mogelijk om gebruikte wegwerpluiers en incontinentiemateriaal apart in te leveren. Dat kan bij verschillende inzamelpunten waar speciale luiercontainers staan. Door luiers apart in te leveren is de container voor restafval minder snel vol en kunnen we nog meer grondstoffen hergebruiken. Vanaf 1 juni is er ook een inzamelpunt in Odijk.

Gemeente Bunnik streeft naar zo weinig mogelijk restafval. Hoe minder restafval, hoe minder CO2 uitstoot bij de verbranding ervan. In Nederland zorgen wegwerpluiers en incontinentiemateriaal voor 5% van al het huishoudelijk afval.

Waar kan ik luiers en incontinentiemateriaal inleveren?
Op de volgende locaties in gemeente Bunnik kunt u luiers en incontinentiemateriaal apart inleveren:

  • Kinderdagverblijf Dozijntje, De Curtis 7b, Werkhoven
  • Nieuw vanaf 1 juni; Kinderdagverblijf Kobus, Oude Haven 2, Odijk
  • Kinderdagverblijf Mama Mia, Schoudermantel 33, Bunnik
  • Kinderdagverblijf Partou Rijnzicht, Rijnzichtlaan 20b, Bunnik
  • RMN recyclingstation, Rumpsterweg 4, Bunnik

Op deze inzamelpunten staan speciale luiercontainers. Deze zijn herkenbaar aan de turquoise kleur met de afbeelding van een luier. Voor het inleveren zijn gratis speciale (geparfumeerde) zakken beschikbaar bij de inzamelpunten. Naast luiers en incontinentiemateriaal mogen ook billendoekjes in deze speciale zakken. De inzamelpunten zijn ook te vinden in de RMN app.

Wat gebeurt er met de apart ingezamelde luiers?
De apart ingeleverde luiers gaan naar een verwerkingsbedrijf (ARN in Weurt). Met stoom verhitten ze de luiers en het incontinentiemateriaal tot een temperatuur van boven de 250°C. Bij deze temperatuur wordt iedere bacterie gedood en eventuele medicijnresten afgebroken. Luiers bestaan voornamelijk uit plastic, cellulose en absorberend materiaal. Deze materialen worden apart teruggewonnen, gesteriliseerd en opnieuw gebruikt. Cellulose komt bijvoorbeeld in stoffen tassen terecht, het plastic in luieremmers en het absorberende materiaal in vocht absorberende producten zoals kattengrit. Zo wordt afval weer grondstof.

Wilt u meer weten over de recycling van luiers? Bekijk dan de folder “Recyclen van luiers en incontinentiemateriaal, een goed idee”. De folder is binnenkort ook af te halen bij een aantal kinderdagverblijven.