Asbest

Asbest is een stof die in het verleden vaak werd gebruikt als bouwproduct. Het was populair omdat het sterk brandwerend is. Helaas heeft asbest ook veel negatieve eigenschappen en is het erg gevaarlijk voor de gezondheid. Daarom is het in Nederland sinds 1993 verboden om asbesthoudende materialen te gebruiken.  

Ondanks dit verbod zijn er nog veel spullen en gebouwen waar asbest in is verwerkt. Denk hierbij aan schoorsteenpijpen, dakbedekking en isolatiemateriaal. Als deze spullen beschadigd raken, komen er hele kleine asbestvezels vrij die gemakkelijk kunnen worden ingeademd. Deze vezels hechten zich aan de longen en kunnen ernstige gezondheidsschade veroorzaken. Daarom gelden er strenge regels voor het verwijderen van asbest. 

Asbest verwijderen

U mag als particulier zelf maximaal 35 vierkante meter aan asbest verwijderen. Dit mag alleen als u het asbest kan verwijderen zonder het te beschadigen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: 

  • Losse vloerbedekking;
  • Losse dakbedekking zoals geschroefde golfplaten;
  • Losse bloembakken.

Voordat u asbest mag verwijderen moet u wel een sloopmelding maken bij het Omgevingsloket. Als uw werkzaamheden aan de regels voldoen krijgt u een positieve reactie op deze sloopmelding. Met deze sloopmelding haalt u gratis asbestfolie op het recyclingstation in uw gemeente. Hiermee verpakt u het asbest luchtdicht, zodat er geen vezels vrij kunnen komen. 

Hoe weet ik zeker of iets asbest bevat?

Het is ontzettend moeilijk te zien of iets asbest bevat. Dat komt omdat het in heel veel verschillende soorten producten is gebruikt, van isolatiemateriaal tot vloerbedekking. Twijfelt u over of iets asbest bevat? Behandel het dan voor de zekerheid altijd als asbesthoudend materiaal. Zo weet u zeker dat u geen onnodige gezondheidsrisico’s loopt.

Zorg er verder voor dat u:

  • Persoonlijke beschermingsmiddelen gebruikt, zoals een geschikt stofmasker;
  • Het asbest nooit snijdt, breekt of op een andere manier beschadigt;
  • Het asbest altijd goed luchtdicht verpakt in asbestfolie met een asbeststicker;
  • Het asbest niet mengt met andere materialen.

Meer informatie over asbest vindt u op de website van Inspectie Leefomgeving.

Asbestachtig materiaal

Voor het inleveren van asbestachtig materiaal gelden dezelfde regels als voor asbesthoudend materiaal. Het is moeilijk om asbesthoudende golfplaten en asbestvrije golfplaten van elkaar te onderscheiden. Alleen golfplaten zonder asbest hebben een NT-stempel. Maar deze stempel is soms niet meer goed zichtbaar door ouderdom of beschadiging.

Om geen risico te nemen en verwarring te voorkomen, moet al het asbestachtige materiaal op dezelfde manier worden ingeleverd als echt asbesthoudend materiaal. Dit zorgt voor een veilige verwerking en bescherming van de gezondheid.