RMN haalt in zes gemeenten het groente-, fruit- en tuinafval op. Vorig jaar heeft RMN in totaal meer dan 23 miljoen kilo GFT opgehaald. Dat is veel, maar helaas belandt er ook nog veel GFT (tot wel 16 miljoen kilo per jaar) in de restafvalcontainer. Dat is zonde, want als we dit goed scheiden, dan kunnen we er weer nieuwe grondstoffen van maken. Zoals compost en groen gas.
Wat mag er wel en niet in de container voor GFT?
Naast het welbekende groente- fruit- en tuinafval mogen er ook eierschillen, koffiefilters met koffieprut en kleine takjes in de GFT container. Ook etensresten, waaronder gekookt voedsel, vis en vlees (ook graatjes en botjes) mogen in de GFT container.
Dikke stronken, grof tuinafval, luiers, slachtafval, sigarettenpeuken, kauwgom en grote hoeveelheden zand en grond mogen niet in de container voor GFT. Deze verstoren het recyclingproces van het GFT afval.
Twijfelt u wat er wel en niet in de container voor groente-, fruit-, en tuinafval hoort, raadpleeg dan de afvalwegwijzer van RMN via het digitale inzamelschema of in de RMN app. Aan de hand van uw zoekopdracht laat deze u gelijk zien in welke container uw product hoort.
Compost en groen gas van GFT
Er zijn veel redenen om groente-, fruit- en tuinafval (GFT) gescheiden in te zamelen. Eén daarvan is dat we maar liefst 80% van het ingezamelde GFT kunnen verwerken tot compost en groen gas. Een volle container met groente-, fruit-, en tuinafval kan maar liefst 15 tot 20 kilo compost opleveren. Het verwerken van GFT tot compost is goedkoper dan verbranden. Daarnaast zorgt de verwerking tot compost en groen gas voor minder luchtvervuiling en het bespaart kostbare grondstoffen. Op het gebied van duurzaamheid valt er dus veel te winnen met apart ingezameld GFT.
Een schone en frisse (GFT) container?
Wilt u uw groente-, fruit- en tuinafval (GFT) gescheiden houden, maar bent u bang voor stank of beestjes? Hierbij enkele tips voor een schone en frisse container.
Tips tegen stankoverlast
- Laat natte voedselresten goed uitlekken voordat u ze weggooit.
- Verpak vlees-, vis- en andere etensresten in een composteerbaar zakje (herkenbaar aan het kiemplantlogo) voordat u het in de GFT container doet.
- Zet de container(s) zoveel mogelijk in de schaduw.
- Houd de container(s) schoon; gewoon water met eventueel een klein beetje groene zeep volstaat. Daarna goed laten drogen.
- Leg een oude krant of stro onderin de container om aankoeken van etensresten te voorkomen.
- Zet de container zo nu en dan open; u kunt dat doen door bijvoorbeeld een stokje onder de rand van de deksel van de container te leggen.
Tips tegen ongedierte
- Voeg een takje klimop toe aan het GFT. Dit is giftig voor maden.
- Ook een takje lavendel bij het GFT werkt afstotend voor bepaalde insecten.
- Schudt een snufje zout in de container. Hierdoor drogen maden uit.
- Gooi uw etensresten zo snel mogelijk weg en laat het niet op het aanrecht liggen. Hier komen vliegen op af, die daarin hun eitjes leggen.
Recyclingcoaches van RMN helpen u graag
U kunt ook een beroep doen op één van de recyclingcoaches van RMN. Deze leggen u graag uit hoe u uw GFT het beste kunt scheiden. In de zomermaanden zijn de recyclingcoaches regelmatig in uw gemeente aanwezig, om uitleg en tips te geven over afvalscheiding, maar u kunt ook zelf een afspraak maken. De recyclingcoach neemt dan telefonisch contact met u op of komt bij u aan huis langs. Uiteraard bewaart de recyclingcoach tijdens een bezoek aan huis de anderhalve meter afstand. Wilt u een afspraak met onze recyclingcoach? Neem dan contact op met de afdeling Publiekscontacten van RMN.