GFT tips van Dr. Groen

Groente-, fruit- en tuinafval (GFT)

Wist u dat 1/3 van het restafval nog steeds bestaat uit keukenafval, zoals schillen en etensresten? Dat is zonde, want als we dit goed scheiden, dan kunnen we er weer nieuwe grondstoffen van maken. Zoals compost en groen gas. Een volle gft-container kan maar liefst 15 tot 20 kilo compost opleveren.

Tips van Dr. Groen

Wilt u uw groente-, fruit- en tuinafval (GFT) gescheiden houden, maar bent u bang voor stank of beestjes? Twijfelt u eraan of GFT scheiden wel nut heeft of vraagt u zich af wat er wel en niet in de GFT-container mag? Bekijk dan de tips van dr. Groen:

Tips tegen stankoverlast

  • Laat natte voedselresten goed uitlekken voordat u ze weggooit.
  • Verpak vlees-, vis- en andere etensresten in een composteerbaar zakje (herkenbaar aan het kiemplantlogo) voordat u het in de GFT container doet.
  • Zet de container(s) zoveel mogelijk in de schaduw.
  • Houd de container(s) schoon; gewoon water met eventueel een klein beetje groene zeep volstaat. Daarna goed laten drogen. Er zijn ook bedrijven gespecialiseerd in containerreiniging waar u een abonnement bij kunt afsluiten.
  • Leg een oude krant of stro onderin de container om aankoeken van etensresten te voorkomen.
  • Zet de container zo nu en dan open; u kunt dat doen door bijvoorbeeld een stokje onder de rand van de deksel van de container te leggen.
  • Zorg ervoor dat de inhoud van de container los zit, zodat we de containers goed kunnen legen. Is de inhoud (teveel) aangestampt, dan valt het er niet uit tijdens het legen. Wij komen hier helaas niet voor terug.

Afvalwegwijzer

Twijfelt u wat nu wel en niet in de gft container mag, raadpleeg dan hier de afvalwegwijzer of via de RMN app. Aan de hand van uw zoekopdracht laat deze afvalwegwijzer u gelijk zien in welke container uw product hoort.