De zomer komt er weer aan. In voorgaande zomers leegde RMN de container voor groente-, fruit-, en tuinafval (GFT) in de gemeenten Nieuwegein, Soest en Zeist iedere week. Dit vraagt veel extra inzet qua personeel en materieel. Wegens de aanhoudende coronamaatregelen, is het van groot belang dat RMN de continuïteit van haar dienstverlening zo lang en goed mogelijk kan blijven garanderen. De betreffende gemeenten en RMN hebben dan ook gezamenlijk besloten dit jaar geen extra inzamelrondes voor GFT te organiseren.

Bezetting op voertuigen aangescherpt
Ook bij RMN houden wij ons aan de genomen maatregelen in het kader van het coronavirus. Dit betekent bijvoorbeeld dat medewerkers met griepverschijnselen thuis moeten blijven. Dit laatste heeft uiteraard effect op onze planning. Daarnaast is de bezetting op onze voertuigen aangescherpt vanwege de verplichte minimale afstand van 1,5 meter tussen personen. Dit betekent dat RMN genoodzaakt is om extra voertuigen in één wijk in te zetten, met het gevolg dat er minder voertuigen inzetbaar zijn voor extra werkzaamheden. Inhuur van voertuigen moet veelal een jaar tot 8 maanden van tevoren al worden geregeld, en was dus ook niet meer mogelijk.

Inzamelschema
RMN leegt dus ook in de zomermaanden de GFT container elke twee weken. Om er zeker van te zijn dat u de meest actuele ophaaldata bij de hand heeft, raden we u aan gebruik te maken van het digitale inzamelschema of van de RMN app. De RMN app kunt u gratis downloaden (voor iOS en Android). Let op: De data op de papieren inzamelschema’s zijn op dit moment niet meer actueel.

Wat mag er in de container voor GFT?
Naast het reguliere groente- fruit- en tuinafval behoren ook eierschillen, koffiefilters met koffiedik en klein snoeisel tot het GFT. Daarnaast mogen ook etensresten, waaronder gekookt voedsel, vis en vlees (ook graatjes en botjes) in de GFT container. Twijfelt u wat er wel en niet in de container voor groente-, fruit-, en tuinafval hoort, raadpleeg dan de afvalwegwijzer via het digitale inzamelschema of in de RMN app. Aan de hand van uw zoekopdracht laat deze u gelijk zien in welke container uw product hoort.

Voorkom (stank)overlast
Om stank en insecten in de container te voorkomen, is het verstandig uw container in de schaduw te plaatsen, zodat de inhoud niet gaat broeien. Ook is het raadzaam uw GFT uit te laten lekken, voordat u het in de container doet. Onderin de container kan de inwoner een oude krant of stro neerleggen om het aankoeken van de resten te voorkomen. Voor het bestrijden van beestjes in de container, kunt u onder andere zout of klimop gebruiken. Deze en meer tips staan in de RMN App.

Recyclingcoach aanwezig in de wijk
U kunt ook een beroep doen op onze recyclingcoach. Deze legt u graag uit hoe u uw GFT het beste kunt scheiden. De recyclingcoach is de komende maanden regelmatig in verschillende wijken in uw gemeente aanwezig, maar u kunt ook een afspraak maken. De recyclingcoach neemt dan telefonisch contact met u op of komt bij u aan huis langs. Uiteraard bewaart de recyclingcoach tijdens een bezoek aan huis de anderhalve meter afstand. Wilt u een afspraak met onze recyclingcoach? Neem dan contact op met de afdeling Publiekscontacten van RMN.

Op de speciale nieuwspagina  blijft u te allen tijde op de hoogte van de maatregelen die RMN neemt om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.