RMN gaat deze week verder met het plaatsen van speciale PMD containers in gemeente Baarn. Op dit moment zijn de overige 8 ophaalwijken in Baarn aan de beurt voor het invoeren van een nieuwe manier van huishoudelijk afval inzamelen. Sinds 2018 leegt RMN al in 11 ophaalwijken deze PMD containers. In gemeente Baarn scheiden we op dit moment al 74% van het restafval, maar dat kan nog beter. Denk hierbij aan het goed scheiden van verpakkingen van plastic, metaal en drankenkartons (samen PMD genoemd), Groente, Fruit- en Tuinafval (GFT) en papier.

Container (kliko) voor PMD (plastic verpakkingen, metaalverpakkingen (blik) en drankenkartons)
Vanaf maandag 30 maart ontvangen de huishoudens, die hierover vorige week een aankondiging hebben ontvangen, een PMD container (kliko). Dit is een grijze container met oranje deksel. Deze is voorzien van een registratiesticker met postcode en huisnummer. Zo kunt u zien welke container voor uw woning is. De container dient u op eigen terrein te plaatsen. Na de gewenningsperiode van 3 maanden kunt u vanaf juli 2020 eventueel de container omwisselen voor een kleiner formaat.

Even wennen
Wie PMD, papier en GFT gescheiden weggooit, houdt veel minder restafval over. Rob Schram, directeur RMN: “Als u goed naar uw afval kijkt, dan komt u erachter dat slechts een heel klein deel van uw afval echt restafval is. Denk naast PMD, papier en GFT, ook aan glas en textiel. Al deze grondstoffen kunnen we goed recyclen. Om afval goed te kunnen recyclen, blijft het belangrijk dat u het afval thuis goed scheidt. Net als bij veel nieuwe dingen is deze nieuwe manier van inzamelen even wennen, maar als u hierdoor bewuster met uw afval omgaat, dan zijn we op de goede weg”. Twijfelt u wat nu in welke container (kliko) hoort, raadpleeg dan de afvalwegwijzer via het digitale inzamelschema of in de RMN app. Aan de hand van uw zoekopdracht laat deze scheidingswijzer u gelijk zien in welke container uw product hoort.

Wijziging inzameldagen
Het is mogelijk dat de inzameldagen vanaf 12 april veranderen. Om er zeker van te zijn dat u altijd de meest actuele ophaaldata bij de hand heeft, raden we u aan gebruik te maken van het digitale inzamelschema of van de RMN app. De RMN app kunt u gratis downloaden (voor iOS en Android).

Belangrijke informatie
Wegens de maatregelen met betrekking tot het Coronavirus zijn alle (inzamel)activiteiten onder voorbehoud van wijzigingen. Voor meer informatie en het laatste nieuws kunt u terecht op de speciale nieuwspagina.

U kunt ook een beroep doen op de recyclingcoach van RMN. Deze geeft bijvoorbeeld voorlichting over afvalscheiding. U kunt de recyclingcoach bereiken via de afdeling Publiekscontacten.

Veelgestelde vragen en antwoorden over dit onderwerp.