Van 21 september tot en met 15 oktober strijden tien basisscholen uit de verschillende RMN gemeenten tegen elkaar tijdens de E-waste Race. De leerlingen van de deelnemende basisscholen proberen in deze vier weken zo veel mogelijk afgedankte elektrische apparaten (ook wel E-waste genoemd) in te zamelen. Per ingezameld apparaat scoren ze punten. De groep met de hoogste score wint een leuke prijs.

Aftrap E-waste Race op de deelnemende basisscholen
In de week van 14 september krijgen de leerlingen als aftrap van de E-waste race gastlessen over de schaarste van grondstoffen, het belang van recycling en uitleg over de race. Dit natuurlijk aangepast aan de maatregelen rondom het coronavirus. “Het is fantastisch om te zien dat de kinderen zich zo inzetten voor het recyclen van elektronische apparaten. Zo kunnen de materialen uit een oude laptop de basis vormen voor een nieuwe computer,” aldus een woordvoerder van RMN.

Hoe kunt u meehelpen?
Het is niet de bedoeling dat u zelf afgedankte elektrische apparaten naar de deelnemende basisschool brengt. U kunt uw rondslingerende elektrische apparaten, zoals stijltangen, haardrogers en dvd-spelers aanmelden op de website van de E-waste race. Op een vooraf afgesproken tijd halen de leerlingen het aangemelde apparaat dan bij u thuis op. RMN verzoekt u in verband met de coronamaatregelen anderhalve meter afstand te bewaren tot de kinderen en uw handen te wassen voor u de deur opent. Het apparaat kunt u buiten de
deur op de grond zetten, waar de kinderen het kunnen oppakken. De apparaten verzamelen zij in speciale containers op hun school. Het is dan ook van belang dat het apparaat in een “kliko” past. RMN leegt deze containers dan weer en zorgt ervoor dat de apparaten bij de verwerker terecht komen, zodat de materialen gerecycled kunnen worden.

Deelnemende scholen
De tien basisscholen uit de verschillende RMN gemeenten die meedoen aan de E-waste race zijn:

Baarn: Aloysiusschool
Bunnik: Barbaraschool
IJsselstein: De Tandem en de Agnesschool
Nieuwegein: Openbare Daltonschool de Meander en basisschool de Veldrakker
Soest: Insingerschool en de Wegwijzer
Zeist: De Wegwijzer en Pirapoleon

Op de website van de E-waste race wordt de score tussen de scholen bijgehouden. Na vier weken is de bekendmaking van de school die de meeste apparaten heeft opgehaald.

Doel E-waste Race
De E-waste Race leert leerlingen van basisscholen op een leuke en actieve manier meer over elektrische apparaten. Het is leerzaam en bedoeld als aansporing voor het apart aanbieden van elektronisch afval. In Nederland worden nog niet alle elektrische apparaten gerecycled, omdat ze niet apart worden aangeboden. Dit komt dan terecht in het restafval. Zo gaan waardevolle materialen verloren voor hergebruik. Bovendien zorgt de E-waste Race ervoor dat recyclen leuk en gemakkelijk is.

De E-waste Race in de RMN gemeenten is een initiatief van RMN en de E-waste Race