Vanaf vorige week maandag 21 september strijden tien basisscholen uit de RMN gemeenten, tijdens de E-waste race, tegen elkaar. De leerlingen proberen tot en met 15 oktober zo veel mogelijk afgedankte elektrische apparaten (ook wel E-waste genoemd) in te zamelen. Per ingezameld apparaat scoren ze punten. De groep met de hoogste score wint een schoolreisje naar NEMO.

Aftrap door wethouders uit RMN gemeenten
In de week van 14 september hebben alle deelnemende scholen een gastles gehad die als aftrap van de race diende. Tijdens de gastlessen waren er op een aantal scholen wethouders, uit de betreffende gemeenten, aanwezig om de leerlingen succes te wensen en uit te leggen waarom het inzamelen van E-waste zo belangrijk is. “Nu grondstoffen steeds schaarser worden is het fantastisch om te zien hoe de kinderen zich inzetten voor het milieu door middel van het recyclen van elektrisch afval. Hier zitten veel waardevolle materialen in, zoals goud en koper wat zo te hergebruiken is!” aldus de wethouders.

Promoten E-waste race
Na de officiële aftrap kregen de leerlingen, tijdens een interactieve gastles, uitleg over de schaarste van grondstoffen, het belang van recycling en uitleg over de race. Zo kunnen de leerlingen, naast het inzamelen van elektrische apparaten, ook punten verdienen door de race op een ludieke manier onder de aandacht te brengen. Denk hierbij aan het maken van spandoeken, het maken van een promotiefilmpje of contact te zoeken met de lokale media.

Hoe helpt u mee?
Het is niet de bedoeling dat u zelf afgedankte elektrische apparaten naar de deelnemende basisschool brengt. U kunt uw rondslingerende elektrische apparaten, zoals stijltangen, haardrogers en dvd-spelers aanmelden op de website van de E-waste race. Op een vooraf afgesproken tijd halen de leerlingen het aangemelde apparaat dan bij u thuis op. RMN verzoekt u in verband met de coronamaatregelen anderhalve meter afstand te bewaren tot de kinderen en uw handen te wassen voor u de deur opent. Het apparaat kunt u buiten de
deur op de grond zetten, waar de kinderen het kunnen oppakken. De apparaten verzamelen zij in speciale containers op hun school. Het is dan ook van belang dat het apparaat in een “kliko” past. RMN leegt deze containers dan weer en zorgt ervoor dat de apparaten bij de verwerker terecht komen, zodat de materialen gerecycled kunnen worden.

Deelnemende scholen
De tien basisscholen uit de verschillende RMN gemeenten die meedoen aan de E-waste race zijn:
Baarn: St. Aloysiusschool
Bunnik: Barbaraschool
IJsselstein: De Tandem en de Agnesschool
Nieuwegein: Openbare Daltonschool de Meander en De Veldrakker
Soest: Insingerschool en De Wegwijzer
Zeist: De Wegwijzer en De Pirapoleon

Op de website van de E-waste race wordt de score tussen de scholen bijgehouden. Na vier weken is de bekendmaking van de school die de meeste apparaten heeft opgehaald. De E-waste Race in de RMN gemeenten is een initiatief van RMN en de E-waste Race.