Dit jaar doen er weer tien basisscholen uit de verschillende RMN gemeenten mee aan de E-waste Race. De leerlingen van de deelnemende basisscholen gaan de strijd met elkaar aan om zo veel mogelijk afgedankte elektrische apparaten (ook wel E-waste genoemd) in te zamelen. Zo kunnen de grondstoffen die erin zitten zoveel mogelijk opnieuw gebruikt worden. De E-waste race start op maandag 20 september en duurt tot donderdag 14 oktober 2021. Met het ophalen van afgedankte apparaten scoren de leerlingen punten. De school met de hoogste score wint een leuke prijs.

Aftrap E-waste Race
In de week van 13 tot en met 17 september vind er op elke school een officiële aftrap plaats. Na de officiële aftrap krijgen de leerlingen een gastles over de schaarste van grondstoffen, het belang van recycling en uitleg over de race. “We zien steeds meer apparaten om ons heen, terwijl de schaarste van grondstoffen die nodig zijn voor deze apparaten toeneemt. Recyclen is hier een oplossing voor. RMN draagt graag een steentje bij aan de voorlichting van de volgende generatie op dit gebied”, aldus een woordvoerder van RMN.

Hoe helpt u mee?
Meld uw rondslingerende elektrische apparaten, zoals stijltangen, haardrogers en dvd-spelers aan op de website van de E-waste race (https://ewasterace.nl/). Op een vooraf afgesproken tijd halen de leerlingen dan het aangemelde apparaat bij u thuis op. Het is dus niet de bedoeling dat u zelf afgedankte elektrische apparaten naar de deelnemende basisschool bij u in de buurt brengt. Let op: De leerlingen verzamelen de afgedankte apparaten in containers. Het is dan ook van belang dat het afgedankte apparaat in een “kliko” past.

RMN leegt de volle containers en zorgt ervoor dat de afgedankte apparaten bij de verwerker terecht komen. Zo kunnen de grondstoffen uit de elektrische apparaten opnieuw gebruikt worden.

Deelnemende scholen
De tien basisscholen uit de verschillende RMN gemeenten die meedoen aan de E-waste race zijn:

  • Baarn: Gaspard de Coligny
  • IJsselstein: Kindercentrum WIJ, OBS De Trekvogel
  • Nieuwegein: OBS De Krullevaar, Beatrixschool
  • Soest: Waterinkschool, Van der Hucht III
  • Zeist: Nije-Kroost, Oud Zandbergen, Zeister School Vereeniging

Op de website van de E-waste race wordt de score tussen de scholen bijgehouden.

Doel E-waste Race
De E-waste Race leert leerlingen van basisscholen op een leuke en actieve manier meer over elektrische apparaten. Het is leerzaam en bedoeld als aansporing voor het apart aanbieden van elektronisch afval. In Nederland worden nog niet alle elektrische apparaten gerecycled, omdat er nog veel apparaten in het restafval terecht komen. Zo gaan waardevolle materialen verloren voor hergebruik. Bovendien zorgt de E-waste Race ervoor dat recyclen leuk en gemakkelijk is.

 

De E-waste Race in de RMN gemeenten is een initiatief van RMN en de E-waste Race.