Veelgestelde vragen en antwoorden
De verschillende soorten afval; Wat hoort waar?
Ja, dat kan. U kunt uw elektronische apparaat een tweede leven geven door deze in te inleveren via één van de onderstaande initiatieven. www.watismijnapparaatwaard.nl of www.repaircafe.org.
U mag de batterij uit uw elektronische apparaat verwijderen, mits de batterij makkelijk en op een veilige manier verwijderd kan worden. Moet u er veel moeite voor doen? Laat de batterij dan zitten, deze wordt dan verwijderd door een machine of door specialisten. Zij zorgen ervoor dat iedere batterij op een veilige manier wordt verwijderd.
Elektrische apparaten met een batterij levert u in bij één van de vele inleverpunten van Wecycle. Vind op hun website een locatie bij u in de buurt.
Oude losse batterijen levert u in bij één van de vele inleverpunten van Stibat. Vind op hun website een locatie bij u in de buurt.
Uiteraard kunt u uw elektronische apparaten en batterijen ook inleveren op één van onze recyclingstations.
Gooi batterijen nooit bij uw restafval of bedrijfsafval! Batterijen kunnen brand veroorzaken en dat voorkomen we graag.
Alle uw ingeleverde elektrische apparaten worden veilig gerecycled. Een batterij van een elektrisch apparaat wordt op een veilige manier verwijderd. Deze losse batterij wordt, net als andere losse batterijen, gesorteerd en gerecycled om de grondstoffen terug te winnen.
Alle elektrische apparaten, met of zonder batterijen, en losse batterijen moet u altijd apart inleveren. Hierdoor kunnen we ze op een veilige manier recyclen. Afgedankte elektrische apparaten en oude batterijen gebruiken we weer als nieuwe grondstof. Bewaar elektronische apparaten en batterijen apart en gooi ze niet bij het restafval of bedrijfsafval.
Plastic verpakkingsmateriaal: plastic flessen, flacons, bekers, kuipjes, plastic tubes, potjes, deksels, zakken en folies (geen landbouwfolie). Plastic flessen hoeven niet uitgespoeld te zijn, maar wel leeg. Doppen mogen op de flessen blijven zitten.
Metaal verpakkingsmateriaal: frisdrankblikjes, blikjes van honden- en kattenvoer, soep- en groenteblikken, metalen deksels, tubes en doppen, aluminium schaaltjes en bakjes. Verpakkingen hoeven niet uitgespoeld te zijn, maar wel leeg. Doppen mogen op de verpakkingen blijven zitten.
Drankenkartons: pakken voor sap en zuivel zoals melk, yoghurt, vla, drinkpakjes voor kinderen. Verpakkingen hoeven niet uitgespoeld te zijn, maar wel leeg. Doppen mogen op de verpakkingen blijven zitten. Probeer de drinkpakken plat te drukken voordat u de dop erop draait; dat scheelt heel veel ruimte!
In principe mag er alleen PMD-verpakkingsmateriaal dat u in een winkel heeft gekocht in de PMD container. Er mag geen piepschuimverpakkingsmateriaal, landbouwfolie, kunststof speelgoed, kunststof tuinmeubelen, metaal (anders dan verpakkingsmateriaal) en chemische verpakkingen waar restanten inzitten, bij het PMD.
Bekijk de lijst met wat er wel en niet bij het PMD hoort.
In de container voor GFT kunt u groente, fruit en tuinafval kwijt, maar ook etensresten en keukenafval.
Voorbeelden zijn gekookte etensresten, vis en vleesresten, graten en botten, schillen en resten van groente, fruit en aardappelen bloemen en kamerplanten, klein snoeiafval, gemaaid gras en bladeren. Bekijk de complete lijst met wat er wel en niet in de GFT-container hoort.
Er horen geen harde kunststoffen (emmers, tuinstoelen en speelgoed), piepschuim en verpakkingen van piepschuim bij het PMD. Twijfelt u wat nu in welke container hoort? Het antwoord vindt u in de RMN app met handige afvalwegwijzer. In één oogopslag kunt u zien welk afval u waar moet weggooien.
Het ingezamelde groente-, fruit- en tuinafval, inclusief etensresten (GFT) gaat naar een afvalverwerkingsbedrijf. Daar wordt het vergist en gecomposteerd. Zo ontstaat groen gas en compost. Groen gas is duurzaam geproduceerd biogas en heeft dezelfde kwaliteit als aardgas. Groen gas wordt bijvoorbeeld gebruikt als brandstof voor voertuigen. Bij composteren wordt het GFT verteerd tot een natuurlijke voedingsstof voor de land- en tuinbouw, voor tuinaarde en potgrond.
Er mag geen hout en dikke takken, luiers, stofzuigerzakken, kattenbakkorrels zonder milieukeur, poep van honden en katten, zand en grond, houtskool, kunstmest in de container voor GFT.
Bekijk het overzicht wat er niet in de GFT container hoort.
We begrijpen uw zorgen over de luiers. U kunt uw luiers apart inleveren in de speciaal daarvoor bestemde containers voor luiers. Hierdoor vermindert de stankoverlast van uw container voor restafval en houdt uw meer ruimte over in de container. Bekijk de locaties waar u luiers kunt inleveren.
Op dit overzicht ziet u snel en gemakkelijk wat wel en niet bij het oud papier hoort.
Verpakkingen waar voedsel in heeft gezeten en restjes worden als u het goed scheidt en niet bij het restafval doet, juist vaak bij u opgehaald: plastic verpakkingsmateriaal, blik, drankenkartons (PMD) en GFT worden 1x per 2 weken opgehaald.
Ja, dit heeft de voorkeur. Zo past er meer in de container. U mag het PMD ook in zakken in de container doen. Gebruikt u hiervoor alléén doorzichtige zakken.
Al het plastic verpakkingsafval dat huishoudens gescheiden aanbieden, wordt aangeboden voor recycling. Na het ophalen van PMD worden deze door sorteermachines in 9 verschillende stromen gescheiden, waaronder: Blik, Drankenkarton en recyclebaar plastic. Zo’n 90% hiervan wordt daadwerkelijk gerecycled. Bij bedrijfsafval is er op dit moment wel een risico dat het wordt verbrand.
RMN wil zo veel mogelijk afval laten recyclen (zodat het wordt hergebruikt als secundaire grondstof) en zo min mogelijk (rest)afval overhouden. Restafval wordt niet gerecycled maar verbrand. Recycling is goed voor het milieu. Plastic en drankenkartons zijn het best recyclebaar als ze gescheiden van het restafval worden ingezameld. Metaal (blik) kan uit het restafval worden gehaald, maar voor een nog beter recyclingresultaat wordt ook dit materiaal gescheiden ingezameld. Daarom mogen metaal (blik) en drankenkartons in dezelfde zak als het plastic. Dat is behalve goed voor het milieu ook wel zo gemakkelijk voor u.
Nee, dat mag niet. Bij de verwerker kunnen ze niet controleren of in de grijze zakken PMD zit of ander afval. Hierdoor ontstaat het risico dat de vracht wordt afgekeurd en alsnog bij het restafval terecht komt. Uw PMD kunt u aanbieden in doorzichtige zakken.
Maak het pak helemaal leeg en maak hem plat. Zo kunt u het laatste restje eruit knijpen. Draai daarna de dop terug op het pak, want ook die wordt gerecycled.
PMD is een afkorting van Plastic verpakkingsmateriaal, Metaal (blik) en Drankenkartons. PMD wordt gezamenlijk ingezameld. Dit maakt het scheiden en inzamelen een stuk gemakkelijker dan wanneer we alle drie de stromen apart moeten houden. Na inzameling zijn deze verpakkingen eenvoudig van elkaar te scheiden in sorteercentra. Via deze link kunt u zien waar uw ingezamelde PMD naartoe gaat.
Het door RMN ingezamelde plastic verpakkingsafval gaat naar een sorteerinstallatie. Daar worden de plastic verpakkingen losgeschud en ontdaan van vervuiling en andere materialen zoals blik en drankenkartons, waarna ze worden gesorteerd per soort plastic. Elke soort plastic wordt in balen geperst en gaat naar recyclingfabrieken. Zij vermalen het plastic tot snippers en reinigen het. Vervolgens worden de plastic snippers samengesmolten tot nieuwe grondstof. Daarvan worden nieuwe korrels gemaakt (granulaat), die dienen als grondstof voor de productie van nieuwe producten. Bijvoorbeeld: jerrycans, truien, speelgoed, tuinstoelen, leidingen en buizen. In Nederland werd in 2014 al meer dan 50% van de plastic verpakkingen gerecycled en dit percentage blijft stijgen.
Metaal (blik) wordt bij de sorteerinstallatie van het plastic en de drankenkartons gescheiden. Daarna gaat het blik naar metaalfabrieken. Het wordt gesmolten en er worden weer nieuwe metalen producten van gemaakt, zoals fietsen, bruggen of weer nieuwe blikjes. In Nederland wordt 91% van de metaalverpakkingen gerecycled.
Drankenkartons zijn grotendeels gemaakt van karton. Om ze vloeistofdicht te maken hebben ze een plastic laagje. Een dun laagje aluminium tussen het karton en het plastic laagje maakt de verpakking licht- en luchtdicht. Dit zorgt er bij langer houdbare producten voor dat zij buiten het koelvak houdbaar zijn.
Nadat de drankenkartons bij de sorteerinstallatie uit de PMD-zak van het plastic en het blik zijn gescheiden, gaan ze naar een recyclingfabriek, waar de kartonvezels van het plastic en het aluminium gescheiden worden. De kartonvezels gaan naar een papierfabriek, die er bijvoorbeeld kartonnen dozen, tissuepapier of papieren zakken van maakt. Ook van het plastic en het aluminium worden weer allerlei nieuwe producten gemaakt, zoals kratten, emmers, pannen en aluminium buizen.
PMD is een afkorting van Plastic verpakkingen, Metalen verpakkingen (blik) en Drankenkartons. Deze materialen zijn uitstekend recyclebaar. Twijfelt u wat nu wel en niet bij het PMD mag, raadpleeg dan de afvalwegwijzer via het digitale inzamelschema of in de RMN app.
GFT is de afkorting van Groente, Fruit- en Tuinafval. Dit zijn grondstoffen die uitstekend recyclebaar zijn. Etensresten/keukenafval horen ook bij het GFT.