GFT scheiden bij hoogbouw in gemeente Soest (FAQ)2022-11-25T11:25:52+00:00

Veelgestelde vragen en antwoorden

GFT scheiden bij hoogbouw; Hoe doen we dat in Soest?

Waarom is er één GFT-container aan mij toe gewezen en waarom kan ik niet naar een andere?2022-11-25T11:05:07+00:00

Als u zich aanmeldt, dan koppelen wij uw adres aan één container die het dichtst bij u in de buurt staat. Een andere container komt voor u misschien beter uit op uw route naar werk of de supermarkt, maar helaas kunnen we uw pas niet voor deze container activeren. We legen de containers namelijk één keer per week. Door iedereen aan één container toe te wijzen, zorgen we ervoor dat ongeveer evenveel mensen dezelfde container gebruiken. Dat voorkomt dat de ene container al vol is en u uw GFT niet meer kwijt kan, terwijl de ander nog leeg is. Dat voorkomen we graag.

Moet ik mijn GFT nu verplicht apart houden?2022-11-25T10:58:39+00:00

Nee, dat hoeft niet. Deelname aan het scheiden van GFT is vrijwillig. We zien natuurlijk wel graag dat er zoveel mogelijk inwoners mee doen om de recycling in gemeente Soest te verbeteren. Dus meldt u aan! Wilt u niet mee doen? Geen punt, dan doet u uw GFT bij het restafval.

Ik woon in een grondgebonden woning, kan ik ook van de ondergrondse containers in mijn buurt gebruik maken?2022-11-25T11:05:23+00:00

In principe hebben grondgebonden woningen kliko’s voor hun huishoudelijk afval. Woont u in een woning met een kaveloppervlak kleiner dan 130 m2, dan komt u mogelijk in aanmerking voor het gebruiken van een ondergrondse restafvalcontainer in de buurt. Deze staan op verschillende locaties in Soest en Soesterberg. Let op: U levert dan wel de kliko voor restafval in.

Bij de winkelcentra staan ondergrondse PMD containers, die vrij toegankelijk zijn.

Hoe kom ik aan een milieupas om de GFT-container te gebruiken?2023-08-23T10:08:26+00:00

De GFT-containers zijn alleen te openen met een geactiveerde milieupas voor die betreffende container. Heeft u nog geen pas, werkt uw pas niet (meer) of heeft u zich nog niet aangemeld? Vul dan dit formulier in.

De bestrating rondom de nieuwe containers is slordig aangelegd, passen jullie dit nog aan?2022-11-25T11:06:16+00:00

Het plaatsen van de containers gaat in twee stappen. Eerst komt het team die de containers plaatst. Zij verwijderen ook de oude container als die er is. Als de container in de grond zit, dan leggen zij de voorlopige bestrating er in. Dat ziet er vaak wat rommelig uit. Doorgaans komen de bestraters de volgende dag om de definitieve bestrating er in te leggen. Dan werken ze alles netjes af. Soms zit er een weekend tussen het plaatsen van de container en het definitief bestraten. Dat proberen we natuurlijk wel te voorkomen, maar lukt niet altijd.

Wilt u een melding maken van de bestrating, wacht dan enkele dagen. Het kan dus zijn dat de bestraters nog moeten komen.

Waarom kan ik de GFT-container nog niet gebruiken? En wanneer wel?2023-06-23T11:44:11+00:00

Het plaatsen van de ondergrondse GFT-containers kost veel tijd, dus we doen er iedere week een paar en openen ze dan allemaal tegelijk.

Het duurt dan ook nog even tot de containers klaar zijn voor gebruik. De containers moeten nog een microchip krijgen, een stukje elektronica dat ervoor zorgt dat de container alléén open gaat met een milieupas. De ondergrondse GFT-containers gaan vanaf 1 september 2023 open voor gebruik. Bewoners van de omliggende appartementen krijgen in augustus een brief met meer informatie over deelname.

 

Waarom worden de GFT-containers niet tegelijk met de andere nieuwe containers geplaatst?2022-11-25T10:19:52+00:00

Het plannen en plaatsen van ondergrondse containers is een ingewikkelde puzzel. Het gaat om veel locaties. Ook worden niet alle containers in één keer geleverd en zijn het verschillende soorten containers (ook al ziet u dat aan de buitenkant bijna niet). Gemeente Soest heeft er  voor gekozen eerst de bestaande containers te vervangen en daarna pas de nieuwe GFT-containers te plaatsen. Natuurlijk houden we tijdens de plaatsingen er wel rekening mee dat er nog een container bij moet komen.

Wat mag in de GFT container?2022-11-25T10:52:01+00:00

In de container voor GFT kunt u groente, fruit en tuinafval kwijt, maar ook etensresten en keukenafval.

Voorbeelden zijn gekookte etensresten, vis en vleesresten, graten en botten, schillen en resten van groente, fruit en aardappelen bloemen en kamerplanten, klein snoeiafval, gemaaid gras en bladeren. Bekijk de complete lijst met wat er wel en niet in de GFT-container hoort.

Wat mag niet in de GFT container?2022-11-25T10:55:06+00:00

Er mag geen hout en dikke takken, luiers, stofzuigerzakken, kattenbakkorrels zonder milieukeur, poep van honden en katten, zand en grond, houtskool, kunstmest in de container voor GFT.

Bekijk het overzicht wat er niet in de GFT container hoort.

Ga naar de bovenkant