Veelgestelde vragen en antwoorden
Containers (kliko’s) aan huis
Nee, dit is éénmalig kosteloos.
Ja dat kan. De container voor GFT moet u op eigen terrein kunnen stallen. U vraagt de container aan via het aanvraagformulier of via de medewerkers van het klantcontactcentrum van RMN, telefoon 0900-6039222 of e-mail: info@rmn.nl
Nee dat houden wij niet bij. De barcode is alleen voor de registratie van de container op uw adres. Zo weten wij welke containers een huishouden gebruikt.
Nee, dat hoeft/mag niet. De containers zijn eigendom van RMN/de gemeente en blijven achter bij de woning.
Ja, dat kan. U kunt uw container(s) wisselen via het formulier container omwisselen. U kunt ook telefonisch 0900-6039222 of per email info@rmn.nl een verzoek doen om de grote (240 liter) container om te laten wisselen voor een kleine (140 liter) container. Wij brengen u bij de aanvraag op de hoogte van het moment van omwisseling.
Elke gemeente gaat anders om met de vermissing van containers. Hoe dit in uw gemeente werkt, kunt u bekijken op de pagina vermissing containers.
Elk huishouden kan gebruik maken van verschillende containers voor huishoudelijk afval. Voor gebruik van containers betaalt u jaarlijks een bedrag aan afvalstoffenheffing (het zogenaamde vastrechttarief). In elke gemeente kan dit tarief anders zijn. De registratie van containers zorgt ervoor dat huishoudens niet meer inhoud (en dus afval) aanbieden dan waarvoor zij betalen. Containers die niet geregistreerd zijn en dus geen registratiesticker hebben, leegt RMN niet meer. Dat is duidelijk en eerlijk voor iedereen.
Heeft u een aanhangkaart aan uw container gevonden? Vraag dan hier direct een nieuwe registratiesticker aan.
Om uw extra (lege) container op te laten halen, vult u het formulier ophalen container in.
Let op: Het is niet altijd mogelijk om een container op te laten halen, aangezien deze dan bij de woning hoort. Dit koppelt het Klantcontactcentrum dan aan u terug.
Dit staat vaak aangegeven op uw registratiesticker. De inhoudsmaat van uw container kunt u ook afleiden uit de afmetingen van de deksel van uw container. U dient de deksel dus op te meten. Is de deksel 40 x 40 centimeter, dan heeft u een 140 liter container. Is de deksel groter (55 x 50 centimeter), dan heeft u een 240 liter container.
De registratiesticker mag u laten zitten. U kunt deze er niet meer afhalen, dan zal de registratiesticker stuk gaan. Wij zullen bij controle niet alleen de aangegeven plek bekijken, maar de gehele container.
U kunt deze kosteloos aanvragen. Voorwaarde is dat u de papiercontainer op eigen terrein kunt plaatsen. Vul hiervoor het formulier aanvragen containers in.
U kunt uw container omwisselen via het formulier container omwisselen. U kunt RMN ook bellen op 0900-6039222. RMN wisselt op afspraak de container voor de gevraagde maat (indien voorradig) om. U kunt dit eenmalig kosteloos doen.
Let op: In sommige gevallen kan het zijn dat u tijdelijk geen containers om kunt wisselen. Dit is met name bij de invoering van de nieuwe manier van inzamelen. Wij brengen u daar dan van op de hoogte.
Wij hebben geen juiste registratiesticker op uw container aangetroffen en dat is de reden dat uw container is weggehaald. Neem contact op met RMN zodat we kunnen bekijken of de container eventueel weer teruggeplaatst kan worden.
Neem contact op met het klantcontactcentrum van RMN via 0900-6039222 of via e-mailadres info@rmn.nl. Wij sturen u dan zo snel mogelijk een nieuwe registratiesticker op en de beschadigde registratiesticker halen wij uit ons systeem.
Heeft u aangegeven dat u een container wilt vervangen of omwisselen, dan neemt een medewerker van RMN tijdens kantooruren contact met u op om een afspraak te maken om de container om te wisselen. De container wordt op de afgesproken dag tussen 7.30 en 16.00 uur omgewisseld. U hoeft op het moment van omwisselen niet thuis te zijn. Wel dient de container leeg te zijn.
De containers voor GFT legen wij 1x per 2 weken
Containers moeten altijd op eigen terrein gestald worden en mogen (uitgezonderd de inzameldag) niet in de openbare ruimte staan.
U kunt een extra container aanvragen via het formulier aanvragen EXTRA container. Let op: Er zijn mogelijk kosten verbonden aan het hebben van een extra container(s).
U kunt een vervangende container aanvragen door het formulier “Container omwisselen” in te vullen. U ontvangt dan zo snel mogelijk een vervangende container.
De containers voor papier legen wij 1x per 4 weken.
- Verpak etensresten
Verpak vlees-, vis- en andere etensresten in een composteerbaar zakje (herkenbaar aan het kiemplantlogo) voordat u het in de GFT-container gooit. (Gekookte) Etensresten kunt u ook in een dunne krant verpakken wanneer u geen composteerbare zakjes heeft. - Zet de container in de schaduw
Plaats de container, indien mogelijk, in de schaduw en liever niet in de zon. Hiermee voorkomt u een te snelle afbraak van het GFT-afval, wat stank veroorzaakt. - Gebruik lavendel om vliegen te verjagen
Je kunt vliegen op afstand houden door laurier, lavendel, munt en/of citroengras in de buurt te planten. - Schone container
Houd uw container(s) schoon; water met eventueel een klein beetje groene zeep is genoeg. Daarna goed laten drogen. Gespecialiseerde bedrijven bieden ook abonnementen aan om dit voor u te doen. - Leg een oude krant of stro op de bodem
Laat natte voedselresten goed uitlekken voordat u ze weggooit. Zorg ervoor dat de inhoud van uw container niet te nat is. Een krant op de bodem van de container neemt overtollig vocht op en geeft na het legen minder kans op achterblijvende resten. U kunt ook een lege eierdoos of stro op de bodem leggen. - Stamp de inhoud niet aan
Zorg ervoor dat de inhoud van de container los zit, zodat we de containers goed kunnen legen. Is de inhoud (te veel) aangestampt, dan valt uw groenafval er niet uit tijdens het legen. Wij komen hier helaas niet voor terug. - Lekker met vakantie?
- Maden?
Klimop, of Hedera, is giftig voor maden. Leg af en toe een tak in de container om maden in de bak te voorkomen. - Toch maden?
Af en toe een klein beetje zout of kalk in de bak zorgt dat maden uitdrogen. - Vakantie/langdurig afwezig?
Laat bij langdurige afwezigheid, bijvoorbeeld vakantie, de g -container leeg achter. Dit voorkomt nare verrassingen wanneer u weer thuis komt. - Toch overlast?
Heeft u toch last van stank? Zet de deksel van de GFT-container dan op een kier, door er bijvoorbeeld een houten latje tussen te leggen. Hierdoor komt er lucht in de container, waardoor het rottingsproces minder snel op gang komt.
De containers voor PMD legen wij 1x per 2 weken. Zakken met PMD (indien van toepassing) halen wij ook 1x per 2 weken op.
- Voeg een takje klimop toe aan het GFT. Dit is giftig voor maden.
- Ook de geur van lavendel stoot beestjes af. Hang bijvoorbeeld een takje lavendel aan het deksel van de container
- Strooi wat zout in de container. Hierdoor drogen maden uit.
- Gooi uw etensresten zo snel mogelijk weg en laat het niet op het aanrecht liggen. Hier komen vliegen op af, die daarin hun eitjes leggen.