De herfst heeft zijn intrede gedaan in Nederland en dus laten de meeste bomen hun blad vallen. Afhankelijk van het weer (vorst en harde wind) valt het meeste blad de komende weken. Medewerkers van RMN en Eemfors starten maandag 13 november in gemeente Soest met het opruimen van bladeren op wegen en plantsoenen. Wij gaan ervan uit dat de bladactie in totaal zes weken in beslag neemt. We verzoeken u om uw auto tijdelijk ergens anders te parkeren als u merkt dat de bladploeg in uw straat bezig is.

Wat doen we tijdens de bladactie?
De bladploeg ruimt alleen het blad op in de openbare ruimte. We zetten verschillende machines in die het blad opzuigen en opvegen. Door van tevoren het blad met behulp van bladblazers te verzamelen op het gras of op de verharding is het voor de machines makkelijker om het blad op te ruimen. In de beplanting laten wij het blad liggen om te verteren.

Bladkorven alleen voor bladeren
Medewerkers van gemeente Soest zetten de bladkorven uit. De locaties van de bladkorven vindt u op de website van gemeente Soest: www.soest.nl/bladkorven. Houdt u er wel rekening mee dat u alleen bladeren in de korven gooit. Takken, snoeiafval of ander groen mogen niet in de bladkorven. De bladzuiger die de korven leegzuigt raakt hierdoor verstopt. RMN leegt de bladkorven twee keer per week. Uw overige tuinafval biedt u aan in uw GFT-container, of, in het geval van grote dikke takken, bij uw recyclingstation.

Aanpak boomrijke gebieden
Aan de Bartolottilaan en Van Beuningenlaan in Soest-Zuid en in Soestduinen plaatst de gemeente Soest géén bladkorven. In deze zeer boomrijke gebieden raken de bladkorven te snel vol. Woont u in één van deze straten? Dan mag u de bladeren op een hoop vegen langs de kant van de weg. Zorg ervoor dat de bladerhopen vanaf de weg goed toegankelijk en zichtbaar zijn, dus niet achter een boom of ander obstakel. Deze bladerhopen ruimt RMN éénmalig op met de bladzuiger, net als de bladeren in de korven.

Blad als voedingsbodem
Bladeren zijn goed voor de bodem en voor onze flora en fauna. Heeft u veel bladeren in uw eigen tuin? Het eenvoudigst is om deze gewoon in de tuin te laten liggen, vooral als ze in beplanting liggen. Blad verteert op een natuurlijke wijze en daarnaast is het een goede voedselbron voor planten. Voor diverse diersoorten, zoals egels is een hoop bladeren ook een fijne schuilgelegenheid.