De Aziatische duizendknopen zijn ooit als sierplant naar Europa gekomen. De duizendknopen zijn zeer invasief en verspreiden zich gemakkelijk in stedelijk groen, bermen, tuinen en natuurgebieden. De sterke wortels van de plant veroorzaken schade aan wegen en gebouwen. Daarnaast overwoekert de duizendknoop andere planten en struiken. In de week van maandag 25 mei is firma Verhart Groen in opdracht van RMN in gemeente IJsselstein gestart met de bestrijding van deze plant in het openbaar groen.

Bestrijding in IJsselstein
RMN heeft de groeiplekken van de Aziatische duizendknoop in het openbaar groen in beeld. De bestrijding van de plant vindt de komende periode plaats. Op een aantal locaties in IJsselstein steekt Verhart Groen de plant uit. Dit betekent dat de bestrijding handmatig gebeurt. Op een aantal andere locaties, waar de plant hardnekkiger is, verwijderen ze de plant elektrisch of frezen ze de plant weg. Op deze locatiekaart kunt u de locaties waar Verhart Groen de plant bestrijdt, bekijken.

Komt de Aziatische (Japanse) duizendknoop ook in uw tuin voor?
Woekert de Japanse Duizendpoot ook in uw tuin? Dan is het verstandig dat u de plant snel bestrijdt. Op de website bestrijding duizendknoop vindt u informatie over het voorkomen en bestrijden van de duizendknoop. Mocht u een expert willen inschakelen voor de bestrijding, dan kunt u bijvoorbeeld de firma Verhart Groen benaderen.

Het uiterlijk van de plant
De Aziatische duizendknoop is een vaste plant met lange wortels en holle stengels tot wel drie meter lang, met zijtakken en grote bladeren eraan. In de winter sterft de plant bovengronds af. In het voorjaar groeit de plant snel in de lengte. De jonge stengel is vrij buigzaam, later wordt deze dikker en krijgt wat rode spikkels. De planten groeien zonder ondersteuning minstens een meter hoog. Op de grens tussen twee holle delen van de stengel zit een knoop waaraan een zijtak en/of een blad kan groeien. De plant bloeit in augustus en september met crème witte, soms wit-roze, bloemen. De vruchten zijn roodachtig en hebben een vliezige laag.