Afvalvrije school

Inzamelschema 2022

Aanhangwagen reserveren

Afspraak grofvuil

Ophalen containers

Omwisselen containers

Aanvragen extra container(s)

Doel afvalvrije school

De gemeente Zeist heeft besloten dat haar basisscholen vanaf het schooljaar 2017-2018 “afvalvrij” gaan worden. Zij heeft de ODRU (Omgevingsdienst regio Utrecht) gevraagd dit project te coördineren en de educatie en voorlichting richting scholen te verzorgen. RMN zorgt voor de uitvoering en de logistiek.

Maar wat is een afvalvrije school nu precies?
Het doel van een afvalvrije school is dat kinderen zich bewust worden dat door afval scheiden, de juiste voorlichting en educatie, het meeste afval eigenlijk een waardevolle grondstof is. Door al op jonge leeftijd hiermee te beginnen, wordt het “gewoon en normaal” om grondstoffen van restafval te scheiden. Op een afvalvrije school wordt in de klas gestart met het scheiden en verzamelen van de grondstoffen. Daar is een inzamelmiddel geplaatst bestaande uit drie compartimenten waar het PMD (Plastic verpakkingen, Metaal (blik) en Drankenkartons), GFT (Groente, Fruit- en Tuinafval) en papier in verzameld kan worden. Dit zijn de stromen die in de klas het meest voorkomen en door dit te scheiden, zal duidelijk worden dat er bijna geen restafval meer is.

Het is op dit moment een illusie te denken dat een school geheel afvalvrij kan zijn. Denk dan bijvoorbeeld maar aan de stofzuigerzak of de chipszakjes die als traktatie worden uitgedeeld. RMN heeft daarom ook een kliko geplaatst waar het restafval in moet. Voor locaties met een peuterspeelzaal, is een kliko voor luiers geplaatst.

De gemeente Nieuwegein en IJsselstein stimuleren de scholen in het primair onderwijs om ”afvalvrij” te worden. Dit gebeurt in samenwerking met Buitenwijs die dit project coördineert en de educatie en voorlichting richting de scholen verzorgt. RMN zorgt voor de uitvoering en de logistiek. Dit heeft resultaat gehad. In gemeente Nieuwegein zijn er op dit moment drie afvalvrije scholen en ook in gemeente IJsselstein zijn er nu drie scholen die in het project zijn gestapt.

Maar wat is een afvalvrije school nu precies?
Het doel van een afvalvrije school is dat kinderen zich bewust worden dat door afval scheiden, de juiste voorlichting en educatie, het meeste afval eigenlijk een waardevolle grondstof is. Door al op jonge leeftijd hiermee te beginnen, wordt het “gewoon en normaal” om grondstoffen van restafval te scheiden. Op een afvalvrije school wordt in de klas gestart met het scheiden en verzamelen van de grondstoffen. Daar is een inzamelmiddel geplaatst bestaande uit drie compartimenten waar het PMD (Plastic verpakkingen, Metaal (blik) en Drankenkartons), GFT (Groente, Fruit- en Tuinafval) en papier in verzameld kan worden. Dit zijn de stromen die in de klas het meest voorkomen en door dit te scheiden, zal duidelijk worden dat er bijna geen restafval meer is. De gemeenten hebben voor de scholen de kosten voor de inzamelmiddelen in de klassen voor haar rekening genomen.

Het is op dit moment een illusie te denken dat een school geheel afvalvrij kan zijn. Denk dan bijvoorbeeld maar aan de stofzuigerzak of de chipszakjes die als traktatie worden uitgedeeld. RMN heeft daarom ook een kliko voor restafval geplaatst. Voor locaties met een peuterspeelzaal, is een container voor luiers geplaatst.

Excursie naar het recyclingstation
Voor leerlingen van groep 5/6 bestaat de mogelijkheid om deel te nemen aan een excursie naar het RMN recyclingstation in de betreffende gemeente. Zo kunnen zij zelf zien welke grondstoffen er, naast die zij op school tegenkomen ook nog gescheiden kunnen worden ingeleverd. Dit zal hen een nog beter inzicht geven in wat er allemaal gerecycled kan worden.

Zelf wegbrengen naar het recyclingstation

U kunt als afvalvrije school grofvuil zelf naar het recyclingstation brengen. Om als afvalvrije school toegang te krijgen tot het recyclingstation heeft u een toestemmingsbrief nodig. Deze moet u bij elk bezoek laten zien.

Wij zorgen ervoor dat het grofvuil wat uw school gescheiden aanbiedt, ook gescheiden wordt verwerkt. Hierdoor zijn materialen weer herbruikbaar als grondstof voor nieuwe producten! Wegbrengen heeft zo zijn voordelen: u hoeft niet te wachten tot het grofvuil wordt opgehaald en u kunt het wegbrengen wanneer het u uitkomt!

Algemene toegangsregels recyclingstation

  • Legitimatie + toestemmingsbrief verplicht;
  • Volg instructies op van de medewerkers van RMN;
  • Stapvoets rijden, maximaal 5 km per uur;
  • Kinderen en huisdieren in de auto laten;
  • Buiten openingstijden verboden toegang;
  • Toegang alléén voor inwoners van betreffende gemeente/plaats;
  • Geen toegang voor bedrijven en verenigingen;
  • Het is niet toegestaan spullen uit de containers te halen.

Ga naar uitgebreide regelgeving en tarieven.

Grofvuil bij school ophalen (IJsselstein en Zeist)

Denk ook eens aan de kringloopwinkel!
Wilt u uw grofvuil weggooien? Bedenk dan eerst of het misschien nog bruikbaar is voor iemand anders. Anderen zijn vaak nog heel blij met uw (oude) spullen. Denk daarom ook eens aan de kringloopwinkel bij u in de buurt voordat u een afspraak maakt om uw grofvuil op te laten halen.

Welke soorten grofvuil halen wij bij school op?
Grofvuil is afval dat te groot of te zwaar is voor in de container en wat niet meer geschikt is voor anderen om te gebruiken. Ook elektrische huishoudelijke apparaten en kapotte of versleten meubels worden als grofvuil aangemerkt. Verder behoren ook ijzer en snoeihout tot het grofvuil.

Aanbiedregels grofvuil (IJsselstein en Zeist)

  • Inboedel (kasten, bankstellen, matrassen e.d.) en (snoei)hout apart aanbieden.
  • Zet het grofvuil voor 7.30 uur op de afgesproken ophaaldag neer op gemeentegrond voor uw school of op uw gebruikelijke aanbiedplek voor de container(s).
  • Leg het grofvuil aan een doorgaande weg, direct bereikbaar voor onze vrachtwagens, neer.
  • Plaats het grofvuil niet op eigen terrein
  • Zorg dat er geen obstakels zoals bomen, auto’s, en lantaarnpalen in de weg staan i.v.m. de ruimte die de vrachtwagen nodig heeft om het grofvuil op te halen.
  • Het grofvuil halen wij tussen 7.30 en 16.00 uur op.
  • Scholen in IJsselstein kunnen maximaal 1m3 per keer aanbieden.
  • Scholen in Zeist kunnen maximaal 3m3 per keer aanbieden.
  • Losse materialen bundelen per soort. Maximale lengte 1,5 meter en maximaal gewicht 25 kg.
  • Meubels kunt u in één stuk aanbieden.

Welk grofvuil halen wij niet op?

Accu’s, autobanden, asbest, bielzen, bouw- en sloopafval (bijv. gipsplaten, stenen, puin, dakleer), chemisch afval (bijv. olie, verf), glas, geïmpregneerd hout, spiegels, textiel en zakken of dozen met inhoud.
Dit kunt u zelf wegbrengen naar het recyclingstation om daar apart in te leveren.

Wat hoort in welke container of zak?

Soort afval in welke container of zak
GFT (Groente, Fruit- en Tuinafval) grijze container met groene deksel
Papier en karton grijze container met blauwe deksel
PMD (Plastic, metaal (blik) en drankenkartons) grijze container met oranje deksel
Luiers grijze container met paarse deksel
Knutselspullen grijze container met bruine deksel
Pennen, verfresten, stiften etc Lichtblauwe milieubox
Restafval In beugel met doorzichtige zak

Toegangsregels recyclingstation en wat kan je inleveren

Asbest kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Wilt u zelf asbest tot 35 m² verwijderen, dan kunt u dit onder voorwaarden inleveren op het recyclingstation in Baarn. Voorafgaand aan de sloopwerkzaamheden kunt u speciale asbestzakken en het ‘aanleverformulier asbest’ ophalen bij de gemeentewerf, Zuidersingel 2 te Eemnes. De aanlevering van asbest dient te allen tijde te geschieden in dubbel ingepakte én dichtgeplakte zakken. Het dubbel ingepakte asbest samen met het ingevulde ‘aanleverformulier asbest’ kunt u inleveren op het recyclingstation in Baarn.

Asbest afkomstig uit sloopwerken (vanaf 35 m²)
Als particulier moet u tenminste 5 dagen voorafgaand aan de verwijdering van asbest een sloopmelding doen bij team Vergunningen & Handhaving van de gemeente Eemnes als de hoeveelheid meer dan 35 m² bedraagt. Dit kan via Omgevingsloket.nl (‘verwijderen van asbest’ aanvinken). Het moet gaan om geschroefde asbesthoudende platen, waarin de asbestvezels hechtgebonden zijn, niet zijnde dakleien of van asbesthoudende vloertegels of niet-gelijmde, asbesthoudende vloerbedekking. Aan een sloopmelding zijn geen kosten verbonden.

Waar kunt u het kwijt?

KCA brengt u in de originele verpakking (of voorzien van een etiket) naar het recyclingstation of deponeert u in de speciale boxen bij diverse winkels. Inleveren is gratis!

Injectienaalden kunt u inleveren bij de apotheek, NIET op het recyclingstation.

Vloeistoffen graag in kannen/jerrycans van maximaal 5 liter inleveren. Grotere hoeveelheden kunnen de medewerkers niet op een veilige manier afvoeren.

Wat is het?

Sommige producten die u thuis gebruikt zijn gevaarlijk voor het milieu als u ze ‘gewoon weggooit’. Dit noemen we ‘klein chemisch afval’ (KCA). Vanwege de schadelijke stoffen mag het niet bij het gewone afval en ook niet door de gootsteen, wasbak of toilet worden gespoeld.

Veel gebruikte soorten klein chemisch afval (KCA) per categorie:

Huishouden:

  • Batterijen
  • Bestrijdingsmiddelen/insecticiden
  • Chloor, spiritus, petroleum
  • Frituurolie
  • Lampen van de zonnebank
  • Lampenolie
  • Meubelwas
  • Medicijnen
  • Nagellak, aceton, cosmetica
  • Petroleum
  • Schoensmeer
  • Spaarlampen/energiezuinige lampen
  • Tl-buizen
  • Vloeibare gootsteenontstopper
  • Vlooienband

Medicijnkastje:

  • Kwikthermometers
  • Medicijnen

Doe-het-zelf:

  • Bij het verven gebruikte producten zoals, ammonia, terpentine, thinner, verfafbijtmiddel, verfverdunner, kwastreiniger, kwastontharder en wasbenzine.
  • Kwikschakelaars (zoals “niet digitale” verwarmingsthermostaten).
  • Lijmen, kitten, vulmiddelen, kneedbaar hout.
  • Verf, lak, beits en houtverduurzamingsmiddelen.

Hobby:

  • Etsvloeistoffen zoals salpeterzuur of zwavelzuur.
  • Fotofixeer
  • Foto-ontwikkelaar
  • Zoutzuur

Vervoer:

  • Accu’s
  • Benzine
  • Koelvloeistof
  • Motorolie, afgewerkte olie, rem-olie
  • Oliefilters

Dit zijn veel gebruikte soorten klein chemisch afval. Twijfelt u of een product klein chemisch afval is, bekijk dan de afvalscheidingswijzer van Milieucentraal of neem contact op met onze afdeling Publiekscontacten.