Nieuws

Honderden nieuwe zonnepanelen voor RMN
/ Categories: Nieuws

Honderden nieuwe zonnepanelen voor RMN

Op 5 maart 2018 namen wethouder Roy Luca van de gemeente Zeist, wethouder Inge Nieuwenhuizen van IJsselstein en RMN-directeur Rob Schram op symbolische wijze 440 nieuwe zonnepanelen in ontvangst. 

Het bestuur van RMN – waar de wethouders onderdeel van uitmaken - besloot eind 2017 tot de uitbreiding van het reeds bestaande zonnepanelenveld, omdat zonne-energie één van de schoonste vormen van duurzame energie is. Het tast bestaande ecosystemen niet aan en is bovendien onuitputtelijk.

Investeren in klimaat
Bestuursvoorzitter en wethouder van Zeist Roy Luca: “Investeren in het klimaat is de beste investering die je kunt maken. Zonnepanelen passen perfect in onze ambitie om zo snel mogelijk klimaatneutraal te zijn.” Inge Nieuwenhuizen, wethouder duurzaamheid in IJsselstein, voegt daaraan toe: “Het mooie van dit initiatief is dat RMN breder durft te kijken dan afvalinzameling en recycling. Met hun actie zorgen ze ervoor dat er weer wat meer duurzame energie lokaal wordt opgewekt. Dat biedt weer inspiratie voor anderen om ook hun dak vol te leggen met zonnepanelen.”

Resultaten bestaande zonnepanelen
RMN heeft al een zonnepanelenveld bij het hoofdkantoor van RMN in Soest. Dat leverde in 2017 al 64.000 KwH op. Dit is een opbrengst van €14.000 en een besparing van 29.000 CO2-uitstoot. En dat terwijl 2017 qua zonuren een matig jaar was. Meer zon betekent meer opbrengst. 

Opgewekte energie
De 440 nieuwe zonnepanelen worden verdeeld over de RMN-locaties in Zeist en IJsselstein. De opgewekte energie zal worden benut door de recyclingstations en de beide kantoorgebouwen. Te veel opgewekte energie wordt terug geleverd aan de energieleverancier.

De investering verdient zichzelf op basis van het huidige energieverbruik terug in 8 jaar tijd. De verwachte economische levensduur van de omvormer in de installatie is 15 jaar en van de panelen 25 jaar. Dat betekent dat de zonnepanelen niet alleen een vermindering van zo’n 45.000 kilo CO2-uitstoot op jaarbasis geven, maar ook financiële winst opleveren.

Vorig artikel Werk maken van zwerfafval
Volgende artikel Zeven nieuwe milieuvriendelijke vuilniswagens voor RMN
Print
1479

Name:
Email:
Subject:
Message:
x