Nieuws

Hergebruik verschillende grondstoffen
/ Categories: Nieuws

Hergebruik verschillende grondstoffen

Wellicht heeft u deze week de uitzending van NieuwLicht gezien of er artikelen over gelezen. In deze uitzending werd de suggestie gewekt dat nascheiden net zoveel bruikbare grondstoffen oplevert als bij bronscheiding. De gedachte dat we maar beter kunnen stoppen met het scheiden van afval aan de bron is een illusie.

Nederland koploper
Sinds de start van de gescheiden inzameling van verschillende soorten afval zijn inwoners van de RMN gemeenten steeds beter hun de verschillende grondstoffen gaan scheiden. Nederland is zelfs koploper in de wereld als het gaat om afval en grondstoffen scheiden. De vraag die op dit moment nog steeds bij veel inwoners leeft, is welke methode effectiever is; scheiden bij de bron of nascheiding?

Bronscheiding
De gemeenten waar RMN de containers leegt, hebben gekozen voor het scheiden van de verschillende grondstoffen aan huis (bij de bron). Het is namelijk een belangrijk gegeven dat bijvoorbeeld oud papier, GFT, glas en textiel niet nagescheiden kunnen worden. Belangrijk is dan ook dat wanneer we deze grondstoffen willen hergebruiken, we deze bij de bron moeten scheiden.

Minder effectief
Nascheiden is helaas stukken minder effectief, omdat er alleen een mogelijkheid is om PMD uit het restafval te halen. En PMD maakt maar voor 10% deel uit van het totale restafval. Dit betekent dan ook dat alle andere grondstoffen, zoals glas, textiel, GFT en papier, verloren gaan. Zonde!

Vorig artikel Gemeente IJsselstein start met aparte inzameling luiers
Volgende artikel Damiaanschool uit Zeist wint E-waste Race RMN gemeenten 2019
Print
296

Name:
Email:
Subject:
Message:
x