Nieuws

Recycling van plastic
/ Categories: Nieuws

Recycling van plastic

Wellicht heeft u deze week in de Volkskrant of in Trouw de artikelen gelezen over de recycling van plastic. In deze artikelen werd de suggestie gewekt dat het scheiden van PMD nauwelijks effect heeft, en dat het wordt verbrand in plaats van gerecycled. De grondstoffen die RMN apart bij u ophaalt, komen niet terecht in de verbrandingsoven.

Wat gebeurt er met uw ingezamelde PMD?
Plastic, metaal (blik) en drankenkartons, afgekort PMD, zijn uitstekend recyclebaar. Al het gescheiden ingezamelde PMD gaat naar een sorteerinstallatie, waar het plastic, metaal en karton van elkaar worden gescheiden. Twee van dit soort bedrijven zijn gevestigd in Rotterdam en Biddinghuizen. Daarna gaan ze naar recyclebedrijven binnen Europa, waar de omslag van afval naar grondstof plaatsvindt. Deze bedrijven verwerken de materialen weer tot grondstoffen voor de productie van plastic, metalen en kartonnen producten.

Benieuwd hoe het sorteerproces van PMD in zijn werk gaat? Bekijk dan de film over de PMD sorteerinstallatie.

Wat hoort wel en niet bij het PMD?
Bij het PMD horen alléén verpakkingen. Voorbeelden zijn vleesverpakkingen, shampooflessen, soepblikken, en melkpakken. Een chipszak is wel een verpakking, maar hoort niet bij het PMD. Dit aangezien het aluminium vastzit aan het plastic en dit niet van elkaar gescheiden kan worden in de sorteerinstallatie. Het kan voorkomen dat het u niet helemaal duidelijk is welke grondstoffen waar horen. Een uitgebreid overzicht vindt u op de scheidingswijzer voor PMD.

Nederland koploper
Volgens de NVRD (branchevereniging van overheid gerelateerde inzamelbedrijven), dat streng toezicht houdt op het PMD beleid, is Nederland dé koploper op het gebied van plastic recycling. Zij leggen de verantwoordelijkheid voor het recyclen van PMD niet alleen bij de verwerkers en gemeenten, maar ook bij de bedrijven en producenten van plastic. Dit blijkt ook uit het plastic pact wat zij hebben gevormd met partners. Verder streeft Nederland naar zoveel mogelijk innovatie op het gebied van afval scheiden, en heeft het als doel om in 2050 een volledig circulaire economie te realiseren.

Vorig artikel Bestrijding eikenprocessierups in IJsselstein
Volgende artikel Grijze containers met bruine deksel in Bunnik en Soest
Print
866

Name:
Email:
Subject:
Message:
x