Nieuws

Bestrijding eikenprocessierups in IJsselstein
/ Categories: Nieuws

Bestrijding eikenprocessierups in IJsselstein

Landelijk is er veel aandacht voor de overlast veroorzaakt door de eikenprocessierups. De eikenprocessierups (Thaumetopoea precessionea linnaeus) verplaatst zich hoofdzakelijk in rijen achter elkaar in de eikenboom. Ook in IJsselstein komt de eikenprocessierups in de eiken voor. Inmiddels zijn deze bomen met een lint aangegeven. Het advies is deze plekken te mijden en de bomen zeker niet aan te raken.

Bestrijding van de processierups
RMN is verantwoordelijk voor het bestrijden van de eikenprocessierups. Dit jaar heeft RMN de bestrijding uitbesteed aan het bedrijf De Nationale Bomenbank. Bij de bestrijding maken zij gebruik van een mobiele zuigunit. De vrijgekomen nesten, materialen, rupsen en brandharen worden in een gesloten systeem onschadelijk gemaakt of luchtdicht afgevoerd.

Vermijd contact met de rups
De rups kan voor gezondheidsproblemen zorgen bij mens en dier. De processierups laten zogenoemde brandharen los die voor jeuk en huiduitslag kunnen zorgen. Daarnaast kunnen de haartjes voor irritatie van de luchtwegen en ogen zorgen. Ons advies is plekken te mijden waar de processierups veelvuldig aanwezig is. Ga na aanraking van de rupsen of haren niet krabben en wrijven, maar was of spoel de huid of ogen goed met water. Was zo nodig ook de kleding (op 60C). Een zachte crème met bijv. Menthol of een gel van Aloë Vera kan verlichting geven.

Melding maken
Wie een nest van de rups tegenkomt, moet deze vooral niet zelf opruimen, maar contact opnemen met de afdeling Publiekscontacten van RMN, via telefoonnummer 0900 – 6039222 of e-mailadres info@rmn.nl Het telefoonnummer is van maandag t/m vrijdag bereikbaar van 8.30 – 16.30 uur.

Vorig artikel Nieuwe prullenbakken op ‘snoeproute’ in IJsselstein
Volgende artikel Recycling van plastic
Print
2554

Name:
Email:
Subject:
Message:
x