Nieuws

Bestrijding eikenprocessierups in IJsselstein
/ Categories: Nieuws

Bestrijding eikenprocessierups in IJsselstein

Ook dit jaar is de eikenprocessierups weer actief in IJsselstein. RMN is verantwoordelijk voor het bestrijden van de eikenprocessierups. Dit jaar heeft RMN de bestrijding uitbesteed aan het bedrijf De Nationale Bomenbank. De eikenprocessierups (Thaumetopoea precessionea linnaeus) verplaatst zich hoofdzakelijk in rijen achter elkaar in de eikenboom.

Bestrijding van de processierups
In de maanden april en mei behandelt de Nationale Bomenbank preventief de bomen rondom de locaties waar in 2018 nesten van de processierups zijn geconstateerd. Bij de bestrijding maken zij gebruik van een biologisch bestrijdingsmiddel, Xentari. Op deze manier behandelt de Nationale Bomenbank ongeveer 400 eiken met als doel dat de rups zich er dit jaar niet vestigt. Mocht de rups zich toch in een boom vestigen en overlast veroorzaken, dan bestrijdt de Nationale Bomenbank deze met een mobiele zuigunit. De vrijgekomen nesten, materialen, rupsen en brandharen worden in een gesloten systeem onschadelijk gemaakt of luchtdicht afgevoerd.

Vermijd contact met de rups
De rups kan voor gezondheidsproblemen zorgen bij mens en dier. De processierups laten zogenoemde brandharen los die voor jeuk en huiduitslag kunnen zorgen. Daarnaast kunnen de haartjes voor irritatie van de luchtwegen en ogen zorgen. Ons advies is plekken te mijden waar de processierups veelvuldig aanwezig is. Ga na aanraking van de rupsen of haren niet krabben en wrijven, maar was of spoel de huid of ogen goed met water. Was zo nodig ook de kleding (op 60C). Een zachte crème met bijv. Menthol of een gel van Aloë Vera kan verlichting geven.

Melding maken
Wie een nest van de rups tegenkomt, moet deze vooral niet zelf opruimen, maar contact opnemen met de afdeling Publiekscontacten van RMN, via telefoonnummer 0900 – 6039222 of e-mailadres info@rmn.nl Het telefoonnummer is van maandag t/m vrijdag bereikbaar van 8.30 – 16.30 uur.

Vorig artikel Campagne tegen ratten IJsselstein
Volgende artikel Bruikbare onderdelen inzamelen tijdens Wecycle-actie
Print
1284

Name:
Email:
Subject:
Message:
x