Veel gestelde vragen en antwoorden

Klik hieronder op één van de onderwerpen (bijvoorbeeld PMD) om "Veelgestelde vragen" te zien die met dat onderwerp te maken hebben of maak gebruik van "Zoek in veelgestelde vragen".

Let op: Als u op de beginpagina uw postcode en huisnummer intypt, verschijnen er nog meer veelgestelde vragen specifiek voor uw gemeente.

 

Begrippenlijst

Inzameldag = dag waarop uw minicontainer wordt geleegd (of uw PMD-zak of kerstboom wordt opgehaald). Inzamelschema = kalender waarop uw inzameldagen kunt vinden.
Minicontainer = container van 140 liter of 240 liter voor restafval, GFT, papier of PMD die aan een huishouden ter beschikking wordt gesteld voor eigen gebruik (ook wel genoemd kliko).
Verzamelcontainer = container voor restafval of grondstoffen (bijv. glas) voor gemeenschappelijk gebruik (bijvoorbeeld bij flat of winkelcentrum), ook wel genoemd wijkcontainer.
Recyclingstation = brengplaats voor huishoudelijk afval en grondstoffen in uw gemeente (ook wel genoemd: afvalbrengstation, gemeentewerf, scheidingsstation)
 

Zoek in veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Hoe wordt metaal (blik) gerecycled?

Metaal (blik) wordt bij de sorteerinstallatie van het plastic en de drankenkartons gescheiden. Daarna gaat het blik naar metaalfabrieken. Het wordt gesmolten en er worden weer nieuwe metalen producten van gemaakt, zoals fietsen, bruggen of weer nieuwe blikjes. In Nederland wordt 91% van de metaalverpakkingen gerecycled.

Hoe wordt plastic verpakkingsmateriaal gerecycled?

Het door RMN ingezamelde plastic verpakkingsafval gaat naar een sorteerinstallatie. Daar worden de plastic verpakkingen losgeschud en ontdaan van vervuiling en andere materialen zoals blik en drankenkartons, waarna ze worden gesorteerd per soort plastic. Elke soort plastic wordt in balen geperst en gaat naar recyclingfabrieken. Zij vermalen het plastic tot snippers en reinigen het. Vervolgens worden de plastic snippers samengesmolten tot nieuwe grondstof. Daarvan worden nieuwe korrels gemaakt (granulaat), die dienen als grondstof voor de productie van nieuwe producten. Bijvoorbeeld: jerrycans, truien, speelgoed, tuinstoelen, leidingen en buizen. In Nederland werd in 2014 al meer dan 50% van de plastic verpakkingen gerecycled en dit percentage blijft stijgen.

Hoe worden drankenkartons gerecycled?

Drankenkartons zijn grotendeels gemaakt van karton. Om ze vloeistofdicht te maken hebben ze een plastic laagje. Een dun laagje aluminium tussen het karton en het plastic laagje maakt de verpakking licht- en luchtdicht. Dit zorgt er bij langer houdbare producten voor dat zij buiten het koelvak houdbaar zijn.

Nadat de drankenkartons bij de sorteerinstallatie uit de PMD-zak van het plastic en het blik zijn gescheiden, gaan ze naar een recyclingfabriek, waar de kartonvezels van het plastic en het aluminium gescheiden worden. De kartonvezels gaan naar een papierfabriek, die er bijvoorbeeld kartonnen dozen, tissuepapier of papieren zakken van maakt. Ook van het plastic en het aluminium worden weer allerlei nieuwe producten gemaakt, zoals kratten, emmers, pannen en aluminium buizen.

Het recyclingproces kunt u ook bekijken.

Hoe kan ik een drankenkarton het beste weggooien?

Maak het pak helemaal leeg en maak hem plat. Zo kunt u het laatste restje eruit knijpen. Draai daarna de dop terug op het pak, want ook die wordt gerecycled.

Hoe kom ik aan speciale PMD zakken?

Dit is afhankelijk van de plaats waar u woont. Kijk bij PMD (plastic, metaal (blik) en drankenkartons) voor specifieke informatie voor uw woonplaats.

RSS
First9101112131415161718