Veel gestelde vragen en antwoorden

Klik hieronder op één van de onderwerpen (bijvoorbeeld PMD) om "Veelgestelde vragen" te zien die met dat onderwerp te maken hebben of maak gebruik van "Zoek in veelgestelde vragen".

Let op: Als u op de beginpagina uw postcode en huisnummer intypt, verschijnen er nog meer veelgestelde vragen specifiek voor uw gemeente.

 

Begrippenlijst

Inzameldag = dag waarop uw minicontainer wordt geleegd (of uw PMD-zak of kerstboom wordt opgehaald). Inzamelschema = kalender waarop uw inzameldagen kunt vinden.
Minicontainer = container van 140 liter of 240 liter voor restafval, GFT, papier of PMD die aan een huishouden ter beschikking wordt gesteld voor eigen gebruik (ook wel genoemd kliko).
Verzamelcontainer = container voor restafval of grondstoffen (bijv. glas) voor gemeenschappelijk gebruik (bijvoorbeeld bij flat of winkelcentrum), ook wel genoemd wijkcontainer.
Recyclingstation = brengplaats voor huishoudelijk afval en grondstoffen in uw gemeente (ook wel genoemd: afvalbrengstation, gemeentewerf, scheidingsstation)
 

Zoek in veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Waarom is het belangrijk om drankenkartons te recyclen?

Drankenkartons bestaan voor ruim driekwart uit karton (75-80%). Ze hebben een dun kunststoflaagje aan de binnen- en buitenzijde (ca. 20%), en soms, voor lang houdbare producten zoals vruchtensappen, ook een dun laagje aluminium (ca. 5%). Dit zijn allemaal waardevolle materialen, die na hun leven in een drankenkarton weer kunnen dienen als grondstof voor andere producten. De recycling van deze materialen bespaart hout en bomen (voor het maken van papier), olie (voor het maken van plastic) en erts (voor het maken van aluminium). En dat is goed voor het milieu.

Waarom een speciale PMD zak?

Plastic, blik en drankenkartons zijn samen zwaarder dan alleen plastic. Daarom heeft RMN de Plastic Heroes zakken vervangen door nieuwe, stevigere PMD-zakken. Ze zijn voor ongeveer 40% gemaakt van gerecycled plastic. Deze PMD-zakken worden gratis verstrekt. De plastic Heroes zakken die u eventueel nog in huis heeft, kunt u eerst opmaken.

Moet ik de verpakkingen schoon aanbieden?

Voor alle typen verpakkingen geldt: schoner afval is beter verwerkbaar en geeft een hoger hergebruikpercentage. Bovendien is het schoon aanbieden hygiënischer voor u en voor ons.

Ik heb gehoord dat plastic toch wordt verbrand in plaats van gerecycled. Hoe zit dat?

Al het plastic verpakkingsafval dat huishoudens gescheiden aanbieden, wordt aangeboden voor recycling. Zo'n 90% hiervan wordt daadwerkelijk gerecycled. Bij bedrijfsafval is er op dit moment wel een risico dat het wordt verbrand.

Hoe zit het met plastic flessen waar bleekwater, spiritus of terpentine in heeft gezeten?

Lege kunststof flessen bleekwater (chloor), spiritus en plastic verpakkingen van andere agressieve schoonmaakmiddelen zoals ammoniak mogen in de zak. Kitverpakkingen mogen niet in de zak. Dit valt onder klein chemisch afval. Deze verpakkingen kunt u gratis inleveren op het recylingstation.

RSS
First9101112131415161718