Veel gestelde vragen en antwoorden

Klik hieronder op één van de onderwerpen (bijvoorbeeld PMD) om "Veelgestelde vragen" te zien die met dat onderwerp te maken hebben of maak gebruik van "Zoek in veelgestelde vragen".

Let op: Als u op de beginpagina uw postcode en huisnummer intypt, verschijnen er nog meer veelgestelde vragen specifiek voor uw gemeente.

 

Begrippenlijst

Inzameldag = dag waarop uw minicontainer wordt geleegd (of uw PMD-zak of kerstboom wordt opgehaald). Inzamelschema = kalender waarop uw inzameldagen kunt vinden.
Minicontainer = container van 140 liter of 240 liter voor restafval, GFT, papier of PMD die aan een huishouden ter beschikking wordt gesteld voor eigen gebruik (ook wel genoemd kliko).
Verzamelcontainer = container voor restafval of grondstoffen (bijv. glas) voor gemeenschappelijk gebruik (bijvoorbeeld bij flat of winkelcentrum), ook wel genoemd wijkcontainer.
Recyclingstation = brengplaats voor huishoudelijk afval en grondstoffen in uw gemeente (ook wel genoemd: afvalbrengstation, gemeentewerf, scheidingsstation)
 

Zoek in veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Wat gebeurt er met de resultaten van de PMD-proef?

De inzamelcijfers en ervaringen van inwoners worden geëvalueerd. Aan de hand daarvan wordt bekeken hoe de minicontainer voor PMD en het minder vaak ophalen van restafval in het gehele RMN-gebied het beste kan worden ingevoerd.

Kortgezegd: de resultaten worden dus gebruikt om te bepalen hoe en hoe vaak PMD en restafval ingezameld gaan worden in de RMN-gemeenten.

Hoe ziet de minicontainer voor PMD eruit?

Het is een grijze minicontainer met een oranje deksel. De minicontainer heeft dezelfde inhoudsmaat als een standaard minicontainer voor restafval, GFT of oudpapier (240 liter). (NB: uw restafval- of papiercontainer kan ook kleiner zijn -140 liter inhoud - als u deze heeft aangevraagd.)

Afval dat snel gaat stinken zoals folies van vis en vlees doe ik om die reden liever bij het restafval. Kan ik dat blijven doen?

Verpakkingen waar voedsel in heeft gezeten en restjes worden als u het goed scheidt en niet bij het restafval doet, juist vaak bij u opgehaald: plastic verpakkingsmateriaal, blik, drankenkartons (PMD) en GFT worden 1x per 2 weken opgehaald.

Wat mag er allemaal in de plastic zak voor PMD?

Plastic verpakkingsmateriaal: plastic flessen, flacons, bekers, kuipjes, plastic tubes, potjes, deksels, zakken en folies (geen landbouwfolie). Plastic flessen hoeven niet uitgespoeld te zijn, maar wel leeg. Doppen mogen op de flessen blijven zitten.

Metaal verpakkingsmateriaal: frisdrankblikjes, blikjes van honden- en kattenvoer, soep- en groenteblikken, metalen deksels, tubes en doppen, aluminium schaaltjes en bakjes. Verpakkingen hoeven niet uitgespoeld te zijn, maar wel leeg. Doppen mogen op de verpakkingen blijven zitten.

Drankenkartons: pakken voor sap en zuivel zoals melk, yoghurt, vla, drinkpakjes voor kinderen. Verpakkingen hoeven niet uitgespoeld te zijn, maar wel leeg. Doppen mogen op de verpakkingen blijven zitten. Probeer de drinkpakken plat te drukken voordat u de dop erop draait; dat scheelt heel veel ruimte!

RSS
First78910111213141516Last