Veel gestelde vragen en antwoorden

Klik hieronder op één van de onderwerpen (bijvoorbeeld PMD) om "Veelgestelde vragen" te zien die met dat onderwerp te maken hebben of maak gebruik van "Zoek in veelgestelde vragen".

Let op: Als u op de beginpagina uw postcode en huisnummer intypt, verschijnen er nog meer veelgestelde vragen specifiek voor uw gemeente.

 

Begrippenlijst

Inzameldag = dag waarop uw minicontainer wordt geleegd (of uw PMD-zak of kerstboom wordt opgehaald). Inzamelschema = kalender waarop uw inzameldagen kunt vinden.
Minicontainer = container van 140 liter of 240 liter voor restafval, GFT, papier of PMD die aan een huishouden ter beschikking wordt gesteld voor eigen gebruik (ook wel genoemd kliko).
Verzamelcontainer = container voor restafval of grondstoffen (bijv. glas) voor gemeenschappelijk gebruik (bijvoorbeeld bij flat of winkelcentrum), ook wel genoemd wijkcontainer.
Recyclingstation = brengplaats voor huishoudelijk afval en grondstoffen in uw gemeente (ook wel genoemd: afvalbrengstation, gemeentewerf, scheidingsstation)
 

Zoek in veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Wat houdt de PMD-proef in IJsselstein in?

In de wijken IJsselveld west, IJsselveld oost, Oranje kwartier en IJssel oevers in de gemeente IJsselstein onderzoeken de gemeente en RMN hoe de inzameling van PMD met minicontainers het beste ingevoerd kan worden. We onderzoeken hoeveel PMD wordt ingezameld ten opzichte van de inzameling met zakken, hoe de inzameling logistiek gezien het beste georganiseerd kan worden en wat ervaringen van inwoners met de containers zijn. PMD wordt in de proef ingezameld met een minicontainer waar dat kan. De minicontainer komt in de plaats van de Plastic Heroes zakken. Restafval wordt minder vaak opgehaald of moet worden weggebracht naar een verzamelcontainer. Op veel plekken in ons land is gebleken dat de inzameling van PMD met minicontainers goed werkt: er wordt veel ingezameld en inwoners zijn tevreden met de container(s).

Wat mag niet in de container voor PMD?

In de container voor PMD horen geen chipszakken (plastic- en metaalfolie kunnen niet van elkaar worden gescheiden), verpakkingen met inhoud, doordrukstrips van pillen of kauwgum, kitkokers en verfblikken met inhoud en speelgoed. Meer informatie vindt u in de scheidingswijzer voor PMD.

Wat mag in de container voor PMD?

In de container voor PMD kunt u plastic verpakkingsmateriaal, metaal (oftewel blikverpakkingen) en drankenkartons kwijt. Plastic verpakkingen zijn bijvoorbeeld plastic flessen, flacons, folies, tassen, tasjes en zakken. Blikverpakkingen zijn onder meer drankenblikjes, conservenblikken en metalen deksels. Drankenkartons zijn bijvoorbeeld melk-, yoghurt- en vruchtensappakken. Meer informatie vindt u in de scheidingswijzer voor PMD.

Wat hoort wel en wat niet bij het oud papier?

Op dit overzicht ziet u snel en gemakkelijk wat wel en niet bij het oudpapier hoort.

Wat hoort wel en wat niet bij het GFT?

Op de website www.afvalscheidingswijzer.nl van Milieu Centraal kunt u snel en gemakkelijk opzoeken wat wel en wat niet bij het GFT hoort.

Kattenbakkorrels horen bij het restafval. Aan de korrels is namelijk niet te zien of zij voldoen aan het milieukeurmerk.

RSS
First6789101112131415Last