Veel gestelde vragen en antwoorden

Klik hieronder op één van de onderwerpen (bijvoorbeeld PMD) om "Veelgestelde vragen" te zien die met dat onderwerp te maken hebben of maak gebruik van "Zoek in veelgestelde vragen".

 

Begrippenlijst

Inzameldag = dag waarop uw minicontainer wordt geleegd (of uw PMD-zak of kerstboom wordt opgehaald). Inzamelschema = kalender waarop uw inzameldagen kunt vinden.
Minicontainer = container van 140 liter of 240 liter voor restafval, GFT, papier of PMD die aan een huishouden ter beschikking wordt gesteld voor eigen gebruik (ook wel genoemd kliko).
Verzamelcontainer = container voor restafval of grondstoffen (bijv. glas) voor gemeenschappelijk gebruik (bijvoorbeeld bij flat of winkelcentrum), ook wel genoemd wijkcontainer.
Recyclingstation = brengplaats voor huishoudelijk afval en grondstoffen in uw gemeente (ook wel genoemd: afvalbrengstation, gemeentewerf, scheidingsstation)
 

Zoek in veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Wat is PMD?

PMD is een afkorting Plastic verpakkingen, Metalen verpakkingen (blik) en Drankenkartons. Deze materialen zijn uitstekend recyclebaar.

Wat er wel en niet bij het PMD mag leest u in de PMD scheidingswijzer.

Waarom is het belangrijk om drankenkartons te recyclen?

Drankenkartons bestaan voor ruim driekwart uit karton (75-80%). Ze hebben een dun kunststoflaagje aan de binnen- en buitenzijde (ca. 20%), en soms, voor lang houdbare producten zoals vruchtensappen, ook een dun laagje aluminium (ca. 5%). Dit zijn allemaal waardevolle materialen, die na hun leven in een drankenkarton weer kunnen dienen als grondstof voor andere producten. De recycling van deze materialen bespaart hout en bomen (voor het maken van papier), olie (voor het maken van plastic) en erts (voor het maken van aluminium). En dat is goed voor het milieu.

Ik heb gehoord dat plastic toch wordt verbrand in plaats van gerecycled. Hoe zit dat?

Al het plastic verpakkingsafval dat huishoudens gescheiden aanbieden, wordt aangeboden voor recycling. Zo'n 90% hiervan wordt daadwerkelijk gerecycled. Bij bedrijfsafval is er op dit moment wel een risico dat het wordt verbrand.

Hoe wordt metaal (blik) gerecycled?

Metaal (blik) wordt bij de sorteerinstallatie van het plastic en de drankenkartons gescheiden. Daarna gaat het blik naar metaalfabrieken. Het wordt gesmolten en er worden weer nieuwe metalen producten van gemaakt, zoals fietsen, bruggen of weer nieuwe blikjes. In Nederland wordt 91% van de metaalverpakkingen gerecycled.

Hoe wordt plastic verpakkingsmateriaal gerecycled?

Het door RMN ingezamelde plastic verpakkingsafval gaat naar een sorteerinstallatie. Daar worden de plastic verpakkingen losgeschud en ontdaan van vervuiling en andere materialen zoals blik en drankenkartons, waarna ze worden gesorteerd per soort plastic. Elke soort plastic wordt in balen geperst en gaat naar recyclingfabrieken. Zij vermalen het plastic tot snippers en reinigen het. Vervolgens worden de plastic snippers samengesmolten tot nieuwe grondstof. Daarvan worden nieuwe korrels gemaakt (granulaat), die dienen als grondstof voor de productie van nieuwe producten. Bijvoorbeeld: jerrycans, truien, speelgoed, tuinstoelen, leidingen en buizen. In Nederland werd in 2014 al meer dan 50% van de plastic verpakkingen gerecycled en dit percentage blijft stijgen.

RSS
12