Veel gestelde vragen en antwoorden

Klik hieronder op één van de onderwerpen (bijvoorbeeld PMD) om "Veelgestelde vragen" te zien die met dat onderwerp te maken hebben of maak gebruik van "Zoek in veelgestelde vragen".

Let op: Als u op de beginpagina uw postcode en huisnummer intypt, verschijnen er nog meer veelgestelde vragen specifiek voor uw gemeente.

 

Begrippenlijst

Inzameldag = dag waarop uw minicontainer wordt geleegd (of uw PMD-zak of kerstboom wordt opgehaald). Inzamelschema = kalender waarop uw inzameldagen kunt vinden.
Minicontainer = container van 140 liter of 240 liter voor restafval, GFT, papier of PMD die aan een huishouden ter beschikking wordt gesteld voor eigen gebruik (ook wel genoemd kliko).
Verzamelcontainer = container voor restafval of grondstoffen (bijv. glas) voor gemeenschappelijk gebruik (bijvoorbeeld bij flat of winkelcentrum), ook wel genoemd wijkcontainer.
Recyclingstation = brengplaats voor huishoudelijk afval en grondstoffen in uw gemeente (ook wel genoemd: afvalbrengstation, gemeentewerf, scheidingsstation)
 

Zoek in veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Wat houdt de PMD-proef in IJsselstein in?

In de wijken IJsselveld west, IJsselveld oost, Oranje kwartier en IJssel oevers in de gemeente IJsselstein onderzoeken de gemeente en RMN hoe de inzameling van PMD met minicontainers het beste ingevoerd kan worden. We onderzoeken hoeveel PMD wordt ingezameld ten opzichte van de inzameling met zakken, hoe de inzameling logistiek gezien het beste georganiseerd kan worden en wat ervaringen van inwoners met de containers zijn. PMD wordt in de proef ingezameld met een minicontainer waar dat kan. De minicontainer komt in de plaats van de Plastic Heroes zakken. Restafval wordt minder vaak opgehaald of moet worden weggebracht naar een verzamelcontainer. Op veel plekken in ons land is gebleken dat de inzameling van PMD met minicontainers goed werkt: er wordt veel ingezameld en inwoners zijn tevreden met de container(s).

Wat gebeurt er met de resultaten van de PMD-proef?

De inzamelcijfers en ervaringen van inwoners worden geëvalueerd. Aan de hand daarvan wordt bekeken hoe de minicontainer voor PMD en het minder vaak ophalen van restafval in het gehele RMN-gebied het beste kan worden ingevoerd.

Kortgezegd: de resultaten worden dus gebruikt om te bepalen hoe en hoe vaak PMD en restafval ingezameld gaan worden in de RMN-gemeenten.

Hoe ziet de minicontainer voor PMD eruit?

Het is een grijze minicontainer met een oranje deksel. De minicontainer heeft dezelfde inhoudsmaat als een standaard minicontainer voor restafval, GFT of oudpapier (240 liter). (NB: uw restafval- of papiercontainer kan ook kleiner zijn -140 liter inhoud - als u deze heeft aangevraagd.)

Afval dat snel gaat stinken zoals folies van vis en vlees doe ik om die reden liever bij het restafval. Kan ik dat blijven doen?

Verpakkingen waar voedsel in heeft gezeten en restjes worden als u het goed scheidt en niet bij het restafval doet, juist vaak bij u opgehaald: plastic verpakkingsmateriaal, blik, drankenkartons (PMD) en GFT worden 1x per 2 weken opgehaald.

Hoe kan ik een drankenkarton het beste weggooien?

Maak het pak helemaal leeg en maak hem plat. Zo kunt u het laatste restje eruit knijpen. Draai daarna de dop terug op het pak, want ook die wordt gerecycled.

RSS