Veel gestelde vragen en antwoorden

Klik hieronder op één van de genoemde categorieën (bijvoorbeeld PMD) om "Veelgestelde vragen" te zien die met dat onderwerp te maken hebben of maak gebruik van "Zoek in veelgestelde vragen".

Begrippenlijst

Inzameldag = dag waarop uw minicontainer wordt geleegd (of uw PMD-zak of kerstboom wordt opgehaald). Inzamelschema = kalender waarop uw inzameldagen kunt vinden.
Minicontainer = container van 140 liter of 240 liter voor restafval, GFT, papier of PMD die aan een huishouden ter beschikking wordt gesteld voor eigen gebruik (ook wel genoemd kliko).
Verzamelcontainer = container voor restafval of grondstoffen (bijv. glas) voor gemeenschappelijk gebruik (bijvoorbeeld bij flat of winkelcentrum), ook wel genoemd wijkcontainer.
Recyclingstation = brengplaats voor huishoudelijk afval en grondstoffen in uw gemeente (ook wel genoemd: afvalbrengstation, gemeentewerf, scheidingsstation)
 

Zoek in veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Wat betekent VANG?

De afkorting VANG staat voor Van Afval Naar Grondstof.

Wat betekent GFT?

GFT is de afkorting van Groente, Fruit- en Tuinafval. Dit zijn grondstoffen die uitstekend recyclebaar zijn. Etensresten/keukenafval hoort ook bij het GFT.

Wat mag in de minicontainer voor GFT?

In de minicontainer voor GFT kunt u Groente, Fruit en tuinafval kwijt, maar ook etensresten/keukenafval.

Voorbeelden zijn gekookte etensresten, vis en vleesresten, graten en botten, schillen en resten van groente, fruit en aardappelen bloemen en kamerplanten, klein snoeiafval, gemaaid gras en bladeren. Bekijk de complete lijst met wat er wel en niet in de GFT-minicontainer hoort.

 

Wat mag niet in de minicontainer voor GFT?

Er horen geen hout en dikke takken, luiers, stofzuigerzakken, kattenbakkorrels zonder milieukeur, poep van honden en katten, zand en grond, houtskool, kunstmest in de minicontainer voor GFT.

Bekijk het overzicht met wat er niet in de GFT-minicontainer hoort.

Hoe composteren we GFT?

Na de inzameling komt het GFT terecht bij een overslagstation in (de buurt van) uw gemeente. Hier wordt het materiaal gewogen en gecontroleerd op kwaliteit. Daarna wordt het materiaal zoveel mogelijk uitgezocht, voordat het wordt vervoerd naar een sorteerinstallatie. Via deze link kunt u zien waar het ingezamelde GFT naartoe gaat.

 

RSS
12345678910Last